Muziek in Wallonië 2

Voor de opnamen doet Muziek in Wallonie in de eerste plaats beroep op kunstenaars, orkesten en ensembles van de Franse Gemeenschap van België als Sophie Watillon (werk van Nicolas Hotman), het Filharmonisch Orkest van Luik en het Koninklijk Kamerorkest Wallonië.

Specialisten oude muziek

Maar voor de registratie van bepaalde werken, met name op het gebied van oude muziek, doet ze beroep op andere Belgische kunstenaars zoals het Nationaal Orkest van België of Philippe Herreweghe en zijn Collegium Vocale. Internationaal zelfs op Jordi Savall en Christophe Rousset. Zo is een beroep gedaan op de “Cappella della Pietà de Turchini”  voor het opnemen van werken van Pietro Antonio Fiocco, maar ook op de “Symphonie du Marais” en op “Hesperion XX”.

Wagneriaan Sylvain Dupuis

Zo gaf men een originele cd uit met orkestcomposities van Sylvain Dupuis (Luik, 1856-Brugge, 1931). Hij was een telg uit een Luikse muzikale familie. Vader Michel was leraar aan het conservatorium van Luik, en zijn ooms Jacques en José waren violist in het orkest van de “Pavillon de Flore” en een beroemde lyrische Offenbach tenor. Wagneriaan Dupuis werd adjunct directeur van de “Société chorale La Légia”, werd assistent harmonie van het Conservatorium van Luik en richtte de “Nouveaux concerts” op. Ten tijde van Maurice Kufferath werd hij in Brussel dirigent van de “Concerts Populaires” en in 1911 werd hij directeur van het Conservatorium van Luik. Op de cd staan “Macbeth”, “Pour un drame”, “Moïna” op een lbretto van Paul Collin, geïnspireerd door een gedicht van Macpherson, en de twee “Suites pour orchestre”. De 2de suite werd in 1897 in Antwerpen en in 1919 in Oostende gespeeld. De cd heet Sylvain Dupuis, Symphonic Works. Uitvoerders zijn David Cohen (cello), Richard Pieta (viool), met het Filharmonisch Orkest van Luik o.l.v. Jean-Pierre Haeck (Musique en Wallonie MEW0421).

Een opera van Ysaÿe

Het verhaal van zijn enige overlevende opera is gebaseerd op een echt incident dat zich heeft voorgedaan in 1877 tijdens een mijnwerkers staking in de regio Luik. Tijdens botsingen met de politie werden schoten afgevuurd en een vrouw werd gedood. Het is mogelijks de enige opera geschreven in de Waalse streektaal. Het gaat over de cd “Eugène Yasÿe Pier li Houyeu Soloists”, Chorus & Orchestra of the Royal Opera of Wallonie o.l.v. Jean-Pierre Haeck, 2cds (MEW0844). Er is ook de box “Les Sonates dédiée à Eugène Yasÿe” (Musique en Wallonie 4cds MEW0528). Daarin ontdekt u Vioolsonaten van Gustave Samazeuilh, Ropartz, Franck, Magnard, Vierne, Lazzari, Lekeu en Joseph Jongen. Sylvio Lazzari (1857-1944) was voorzitter van de Société Wagner in Parijs en chef des chœurs aan de opera van Monte-Carlo.

Intieme Joseph Jongen

Op één van hun Jongen cd’s “Joseph Jongen, Pages Intimes”, (Musique en Wallonie MEW1575), staan zijn “Tableaux pittoresques” op. 56 (“Le matin dans la campagne” , “Danses” , “Paysage de montagnes” en “Fête populaire”), zijn Sarabande triste op. 58, de Suite pour alto et orchestre op. 48 (Poème élégiaque  en “Finale”) en zijn heel mooie “Pages intimes” op. 55 (“Il était une fois” , “Dansez Mizelle” en “Le bon Chîval”). In ballingschap in Londen tijdens de Eerste Wereldoorlog, componeerde de Luikenaar Joseph Jongen (1873-1953) daar talrijke werken. Deze cd overkoepelt een aantal van zijn orkestwerken, gecomponeerd in de lijn van César Franck, Wagner, Debussy en Ravel. Zijn symfonische werken uit de periode van de Grote Oorlog verdienen erkenning als de laatste overblijfselen van een wereld waarin de prachtige, muzikale taal van de late romantiek nog aanwezig was.

Grétry

In de reeks Portrait Musical verscheen een box gewijd aan muziek van Andre-Modeste Grétry (Musique En Wallonie 5cds MEW1371) Op CD1 staan fragmenten uit “La caravane du Caire”, opéra-ballet en trois actes, door het Choeur de chambre de Namur, Ricercar Academy Jules Bastin, Gilles Ragon, Philippe Huttenlocher, Isabelle Poulenard, Greta de Reyghere o.l.v. Marc Minkowski. CD2 bevat fragmenten uit “L’amant jaloux ou les fausses apparences”, comédie en trois actes mêlée d’ariettes door het Orchestre de la RTBF Mady Mesplé, Bruce Brewer, Charles Burles, Jules Bastin o.l.v. Edgard Doneux. CD3 bevat fragmenten uit “Le jugement de Midas”, comédie en trois actes mêlée d’ariettes. Door het Orchestre de la RTBF met Louis Devos, Jean-Jacques Schreurs, Bernadette Degelin, Loretta Clini, Chris de Moor, Katarina Moessen, Zeger Vandersteene, Jo Baert o.l.v. Ronald Zollman. Op CD4 staan de Six Quatuors op. III door het Quatuor Haydn en op CD5 staan Transcriptions et adaptations door Guy Penson, Sylvia Bernier, Dirk Vandaele Élise Gäbele, Thibaut Lenaerts, Caroline Bayet, Marie Haag en Bernard Woltèche.

Gossec en Fétis

Tot de magnifieke collectie behoort ook een originele cd “Wagner Chez les Belges”. Chamber Music Transcriptions by Gregoire, Singelee, Lassen, Servais en Liszt door Dominique Cornil, Johan Schmidt, Marie Hallynck, Veronique Bogaerts (Musicaphon MEW0213). Er is ook een cd met Gossec Chamber Music for Strings. Quartets Op.14 & 15, Duo Op.7, Trio Op.9 van Gossec door het Helios Ensemble (MEW0208) en een Fétis cd, “François-Joseph Fétis, Grand Sextet for piano 4 hands, 2 violins, alto & cello, 3 Piano Sonatas Nos. 1, 2 & 3, Premier Quintet for 2 violins, 2 altos & cello” (Musique en Wallonie MEW0423). In dit Grand Sextet voor piano 4 handig, 2 violen, altviool & cello, 3 Pianosonaten en het Kwintet voor 2 violen, 2 altviolen & cello in si klein, zijn de uitvoerders Dominique Cornil en Olivier Gardon (piano), Véronique Bogaerts, Francois Chamberlan, Michel Colin en Andre Martin (viool), Paul de Clerck, Guy Decleire en Louis Logie (altviool) en Hans Mannes en Edmond Baert (cello). Kortom, het label biedt zes eeuwen muziek in Wallonië en Brussel aan. Al hun uitgaven worden begeleid door een goed gedocumenteerd en mooi geïllustreerd boekje. Magnifiek!

Musique en Wallonie Eugene Ysaye