Wunderkammer, een exotische reis door de tijd

Het boek “Wunderkammer” neemt je mee op een visuele ontdekkingsreis langs exotische rariteiten, prachtige botanische prenten, gesculpteerde struisvogeleieren, wild art en opgezette dieren. Een unieke collectie exotica op papier.

Dit boek gaat over ontdekken, curiositeiten en avontuur, exploratie en nieuwe handelsroutes. Maar het is ook een boek over onbekende, verre beschavingen met hun exotische fauna en flora, en de zowel verzonnen als bewezen kennis er over. “Wunderkammer” is een schitterende, exotische reis doorheen acht eeuwen. Het is een spannend verhaal over jagers en wetenschappelijke tot vreemde verzamelaars. In vijf fascinerende hoofdstukken “The Discovery of Curiosity”, “United Wonders of America”, “Out of Africa”, “Asiatica rule the waves” en “Terra incognita”, gaat het over de roots van het verzamelen van exotica, van middeleeuwse monsterboeken tot de ontdekkingsreizigers, over het zwart, Afrikaans continent, exotica van Duizend-en-een–nacht en over exotica uit fantasia.

De fascinatie voor fauna en flora en de wil om de onbekende natuur te ordenen was te danken aan ontdekkingsreizigers. Zij ontdekten niet alleen nieuwe werelden, maar ook nieuwe flora en fauna. Zij brachten straffe reisverhalen en veel exotisch moois mee. Hun vondsten had geen mens ooit gezien en er ontvouwde zich een maritieme handel van decoratieve items, “exotica” genaamd. Van schelpen tot mineralen, van kokosnoten tot struisvogeleieren, van veren tot complete, opgezette dieren, men verzamelde “exotica” in een hoogst persoonlijk Rariteitenkabinet.

De verzamelwoede begon in Europa al in de middeleeuwen. Door de eerste kruistochten kwamen West-Europese edellieden in aanraking met specerijen en andere kostbare, oosterse producten. Vanaf de late 15de eeuw en de vroege 16de eeuw werd een “Wunderkammer” een echt hebbeding. Een rage zelfs, vooral onder gekroonde hoofden, clerici en de toenmalige intelligentsia. Verzamelen als uiting van het veranderend wereldbeeld was toen nieuw. Voor humanisten in de renaissance was het een manier om de wereld te begrijpen. Bij elke ontdekkingsreis kwamen er nieuwe, prachtige exotische oorden bij. Dit leidde op microschaal tot exotica in kunstkamers en op macroschaal tot kolonisatie.

Exoticacollecties toonden het beste, vreemdste en mooiste in de natuur. Van struisvogeleieren tot narwaltanden en niet van echt tot van fantasie te onderscheiden opgezette dieren, tot onbekende bloemen geordend in een herbarium, een zeldzame schelp verwerkt tot sierlijk zilveren bestek of een nautilusschelp of koksnoot met een zilveren of gouden deksel op een zilveren of gouden sokkel. De menselijke, esthetische bekroning van de inventiviteit van de schepping. Zo zag men het toen. Het boek is schitterend in kleur geïllustreerd en is een grote verrijking van de historische, esthetische en natuurhistorische kennis. Een prachtboek! Niet te missen!

Thijs Demeulemeester is een Belgische lifestyle journalist, gespecialiseerd in interieur, hedendaagse kunst en architectuur. Hij schrijft onder meer voor De Tijd, Weekend Knack en SABATO, het weekendmagazine van De Tijd.

Thijs Demeulemeester Wunderkammer 176 bladz. geïllustrerd uitg. Lannoo ISBN  9789401442732

https://www.stretto.be/2023/11/15/inge-misschaert-verzameld-gepassioneerde-verzamelaars-door-de-eeuwen-heen-een-originele-tentoonstelling-in-gent-en-een-opvallende-uitgave-van-walburg-pers/