“Der philosophische Reiseführer, Auf den Spuren großer Denker Orte // Bilder // Gedanken” van Hartmut Sommer, uitgegeven door marixverlag/Römerweg. Niet te missen!

In drieëntwintig filosofische essays onthult Hartmut Sommer het leven en werk van belangrijke denkers. Hij doet dat aan de hand van een prachtige reis naar de plaatsen die belangrijk of zelfs vormend waren voor het leven en werk van deze denkers.

De uitgeverij Marix Verlag is gespecialiseerd in intellectueel-historische literatuur (filosofie, religie, geschiedenis en cultuurgeschiedenis) en de klassieke wereldliteratuur. De in Wiesbaden gevestigde uitgeverij werd in 2003 in Wiesbaden opgericht door Lothar Wekel (°1958) uit Hannover en Miriam Zöller (°1969) uit Augsburg. Sinds 2014, behoort Marix Verlag tot de prestigieuze uitgeverij Römerweg, waartoe ook de Edition Erdmann, de uitgever Waldemar Kramer, de Weimarer Verlagsgesellschaft, Corso en de Berlijnse University Press (bup) behoren.

Hartmt Sommer neemt de lezer mee van Parijs naar Keulen op het pad van Albertus Magnus, volgt de wegen van Schopenhauer in Frankfurt en van Edith Stein in Beuron, brengt een bezoek aan het klooster in Tübingen, de plaats van het lyrisch adolescent ontwaken van Hegel, Schelling en Hölderlin, leidt u naar de eenzame kamer van Nietzsche in het Hochgebirgsort Sils Maria (foto’s) en naar de Berghütte van Heidegger in Todtnauberg in het Zwarte Woud (foto’s).

Zo doende maakt hij tijdens een heel bijzondere tijdreis doorheen de existentiële woon- en verblijfplaatsen van denkers, hun filosofie meer toegankelijk. Tegelijkertijd geven de chronologisch geordende essays op een onderhoudende en begrijpelijke manier, de geschiedenis van de filosofie weer, vanaf de scholastiek tot de moderne tijd. Een lijst van alfabetisch geordende namen van steden en plaatsen voor verdere filosofische reizen en bestemmingen, in de voetsporen van de besproken denkers, van Adorno, Spinoza en Erasmus in Amorbach, Amsterdam en Anderlecht, tot Leibniz in Wolfenbüttel, Buber in Worms, Engels in Wuppertal-Barmen en Jacob Böhme in Zgorzelec in Polen, vervolledigen dit meer dan schitterend boek.

Het boek gaat over denkers die invloedrijk waren in de geschiedenis van ideeën, zoals Immanuel Kant, denkers van wie men houdt omdat ze het diepmenselijke hebben erkend en uitgedrukt, zoals Martin Buber, de “duikers naar de stille geestelijke diepten” (sic), zoals Jacob Boehme, Jan van Ruysbroek en Peter Wust, fascinerende denkers van verblindende schittering zoals Spinoza, Hegel en Martin Heidegger en anderen, eeuwige zoekers, oneindig verstrikt in zelfleed en in het leed van de wereld zoals de Duitse katholieke priester, theoloog en filosoof, Romano Guardini (1885-1968) en de in Auschwitz vermoorde karmelietes, Edith Stein (Teresa Benedicta van het Kruis).

Naast aan deze denkers schenkt Sommer aandacht aan de zeldzame, heldere en tijdloze denkers de zich verzetten tegen de tijdgeest, zoals de vergeten Johann Georg Hamann, Schopenhauer, Ernst Bloch en Theodor W. Adorno, Friedrich Hölderlin en Friedrich Nietzsche en aan de hoog speculatieve, brede geesten, Johann Gotlieb Fichte, Gottfried Wilhelm Leibniz, en F. W. J. Schelling. Verder komen de veelzijdige inspiraties van Johann Gottfried Herder, de gedreven Erasmus en John Amos Comenius, Albertus Magnus, Thomas van Aquino, Duns Scotus, Meister Eckhart, Cusanus, en ten slotte de belangrijke vermaners die opnieuw oriëntatie boden voor de uitdagingen van een vervallen wereld, zoals de existentialistische bestudering van het gnosticisme van Hans Jonas (1903-1993) uit Mönchengladbach (foto’).

Sommer bespreekt eerst “Mit Albertus Magnus und Thomas von Aquin unterwegs nach Köln”(foto’s), “Die Minoritenkirche (St. Mariä Empfängnis) zu Köln: Wirkungsstätte und Grablege von Duns Scotus” (foto), “Meister Eckharts Kloster in Erfurt”, “Das Herz und die Bibliothek des Nicolaus von Kues”, “Mit Jan van Ruysbroek im Wald der Mystiker und zum Haus des Erasmus von Rotterdam in Anderlecht”, Jakob Böhmes Görlitz en Das Comenius-Mausoleum in der Festungsstadt Naarden, die Hohe Schule in Herborn und das Comenius-Haus in Amsterdam.

Hierna gaat het achtereenvolgens over “Spinoza in Rijnsburg, Den Haag und Amsterdam, “Das Leibnizhaus in Hannover und die Herzog August Bibliothek in Wolfenbùttel”, “Mit Immanuel Kant in Königsberg/Kaliningrad” en “Mit Johann Georg Hamann im Münsterland”, “Die Wirkungsstätten von Johann Gottfried Herder (foto) in Bückeburg und Weimar”, “Das Marx-Haus in Trier und das Engels-Haus in Wuppertal”, “Mit Arthur Schopenhauer in Frankfurt” en “Nietzsches Sils Maria im Oberengadin”.

Wat 20ste-eeuwse denkers betreft vervolgt hij met “Zu den Wurzeln von Peter Wust (1884-1940) (foto): Das Geburtshaus in Rissenthal (Saarland) (foto), Konvikt und Gymnasium in Trier”, Heideggers Heimort Messkirch und seine Hütte in Todtnauberg”, “Das Beuron Edith Steins”, “Mit Martin Buber und Theodor W. Adorno an der Bergstrasse und im Odenwald”, “Ernst Bloch und die Künstlerkolonie in Berlin-Wilmersdorf”, “Zwei Wirkungsstätten von Romano Guardini: St. Ludwig in München und Burg Rothenfels am Main” (foto) en “Das Elternhaus von Hans Jonas und die Spuren jüdischen Lebens in Mönchengladbach”. Elk van de 23 hoofdstukken wordt daarenboven gevolgd door “Praktische Hinweise” (gerelateerde plaatse om te bezoeken) en literatuur. Een prachtboek. Niet te missen!

Dr. Hartmut Sommer (°1952) was na zijn studie pedagogie en filosofie, actief als consultant voor de federale departementen en agentschappen, digitale vorming en filosofische volwassen vorming. Daarnaast publiceerde hij over filosofie in ”Universitas”, theologie (“Die bedeutendsten Mystiker” (foto), “Revolte und Waldgang – Die Dichterphilosophen des 20. Jahrhunderts” en over Franciscus van Assisi en Bernardus van Clairvaux), en didactiek (“Die Lehrerfrage im Unterricht”). Hij woont als freelance auteur en vertaler in Bad Honnef.

Hartmut Sommer “Der philosophische Reiseführer, Auf den Spuren großer Denker Orte // Bilder // Gedanken” Duits kleur geïllustreerd  372 bladz. marixverlag/Römerweg.

https://www.stretto.be/2019/05/01/literaturland-hessen-en-der-literarische-rheingau-van-heiner-boehncke-en-hans-sarkowicz-twee-schitterende-uitgaven-van-waldemar-kramer-verlagshaus-romerweg/