De Bezige gaf een heruitgave uit van de Beethovenbiografie van de Belgische dirigent en musicoloog Jan Caeyers. Deze tiende herziene herdruk kwam tot stand in samenwerking met het Beethoven-Haus in Bonn. Het boek zal het label van de Beethoven Jubiläum Stiftung dragen en wordt zo dé officiële Beethoven biografie tijdens het Beethovenjaar 2020.
De oorspronkelijke uitgave van Caeyers’ Beethoven biografie verscheen in 2009 in Nederland en Vlaanderen en werd daarna nog acht maal herdrukt. Ook de Duitse vertaling (H.C. Beck in 2012) was een bestseller. In oktober 2020 verschijnt de gereviseerde editie in Engelse vertaling bij de University of California Press, een van de meest prestigieuze academische uitgeverijen in Amerika. Daarnaast verschijnt het boek bij uitgeverij C.H. Beck in Duitsland (voorjaar 2020) en uitgeverij Mondadori in Italië (voorjaar 2020). Jan Caeyers wordt door zijn boek immers beschouwd als één van de belangrijkste Beethoven specialisten ter wereld.
Ludwig Van Beethoven wordt beschouwd als een van de grootste componisten aller tijden en hij is tot op de huidige dag uiterst populair. Dit is de eerste biografie in het Nederlands die het geheel van zijn leven en werk omspant, het verhaal van een kunstenaarscarrière. Jan Cayers beschrijft Beethovens ontwikkeling als componist en de muziekwereld in zijn tijd, portretteert Beethoven als geniaal componist, maar gaat ook in op zijn uiterst gecompliceerde en getourmenteerde persoonlijkheid. De feiten uit het leven van Beethoven, zijn sombere jeugd, zijn sterk wisselende stemmingen, zijn verlangens, zijn relaties en conflicten met familie en vrienden, zijn verhouding met de ‘onsterfelijke geliefde’ en het drama van zijn doofheid, worden verbonden met zijn werk. Jan Caeyers besteedt bovendien ruim aandacht aan de historische context, de politieke verwikkelingen binnen het Europa van eind 18de en begin 19de eeuw en gaat uitvoerig en helder in op zijn muziek, die met de jaren complexer en eigenzinniger werd.
De biografie werd in 2009 gepubliceerd bij De Bezige Bij in Amsterdam (Nederland) en vertaald naar het Duits (foto) in 2012 en het Hongaars in 2013. Het uitstekend gedocumenteerd en flamboyant geschreven boek, Caeyers’ diepgaande visie op Beethoven, het resultaat van 20 jaar research en 5 jaar redactiewerk, werd dan ook met veel enthousiasme onthaald.
Doordat het in Duitsland – het referentieland van de Beethoven research – uiterst positief werd onthaald, wordt het nu, mede dankzij een aantal nieuwe inzichten en paradigmawissels, wereldwijd beschouwd als ‘hét’ referentiewerk over Beethoven. Enkele andere vertalingen zoals de Engelse en de Chinese, staan in de steigers.
Het boek is opgesplitst in vijf grote delen, elk bestaande uit tien tot veertien hoofdstukken In Deel een, “De kunstenaar als jongeman (1770-1792)”, heeft Jan Caeyers het o.a. over grootvader Louis Van Beethoven, Jean Van Beethoven, de falende vader?, de kinderjaren, Christian Gottlob Neefe (foto), de mentor, de eerste crisis, en tweede thuis en nieuwe horizonten, een nieuw elan en de eerste grote composities en Beethovens vertrek uit Bonn. In Deel twee, “De tijd van gisting (1792-1802)”, gaat het over Wenen anno 1792, Karl von Lichnowsky (foto), de eerste mecenas, compositielessen bij Haydn en Albrechtsberger, familie, vrienden en liefjes in Wenen, Franz Joseph Lobkowitz (foto), de onsterfelijke geliefde (eerste episode), de discipelen Carl Czerny en Ferdinand Ries, en het Heiligenstädter Testament (zelfmoordplannen).
Daarna vertelt Cayers in Deel drie, “De heerser (1802-1809)”, verder over Beethovens operalessen bij Salieri, het geheim van de Eroica, de onsterfelijke geliefde (tweede episode), de zoektocht naar de ideale piano, Leonore, componeren voor een professioneel strijkkwartet, Concerto par Clemenza pour Clement (Vioolconcerto) en een mis voor de concertzaal, De gouden tijd. Deel vier, “Massa en macht (1809-1816)”, gaat vervolgens over Beethovens keizerlijke leerling, ontmoetingen met Goethe, de onsterfelijke geliefde (derde episode), Leonore wordt Fidelio, het gevecht om een kind en de onsterfelijke geliefde wordt een verre geliefde.
In Deel vijf, “De eenzame weg (1816-1827)”, gaat het ten slotte over Wenen na het congres, Londense plannen, een faustiaanse sonate en een diabolisch apparaat, de Missa Solemnis, een mis voor de vrede en de late klaviermuziek, vervreemding en confrontaties met de jongere generatie componisten, Ode aan de vreugde, verwoesting, ontvoogding en geldzaken, de late strijkkwartetten, een triptiek voor Sint-Petersburg en Karl Holz, de laatste vertrouweling. Als finale, “Comoedia finita est”. Noten, bibliografie en een werk- en het personenregister, vervolledigen dit monumentaal boek. Voor geen geld ter wereld te missen! Fenomenaal! Bravo!
Jan Caeyers (foto) is een Vlaamse dirigent en musicoloog. Hij studeerde en werkte vele jaren in Wenen en specialiseerde zich in de achttiende- en vroeg negentiende-eeuwse muziek. In de jaren ’80 startte hij als dirigent en artistiek leider het “Nieuw Belgisch Kamerorkest” met een groep jonge musici. In 1993 werd dit de “Beethoven Academie” (1993 – 2006). Van 1993 tot 1997 was hij ook assistent van Claudio Abbado bij het Gustav Mahler Jeugdorkest, waar hij met grote namen werkte als Bernard Haitink en Pierre Boulez.
In 2010 richtte Caeyers “Le Concert Olympique” op. De musici van dit orkest komen behalve uit België, uit Duitsland, Nederland, Frankrijk, Spanje, Engeland, Finland en Rusland. Jan Cayers doceert muziekanalyse aan de Universiteit van Leuven en sinds 2016 werkt hij als curator bij de “Stiftung Beethoven-Haus” in Bonn. Deze stichting leidt en coördineert de activiteiten in het kader van het Beethovenjaar 2020 in Duitsland. Jan Cayers wordt wereldwijd dan ook terecht beschouwd als één van de grootste Beethoven specialisten.
Jan Caeyers Beethoven, een biografie 672 bladz. geïllustreerd Uitg. De Bezige Bij ISBN 9789023465041