In “Denkers en dwalers” haalt Erno Eskens briljante geesten naar voren, maar heeft ook oog voor klungelaars, dwaallichten en foute denkers. Want ook zij speelden een rol in de ontwikkeling van het denken in de geschiedenis van de Lage landen.
Vernieuwend aan dit vlot geschreven overzichtswerk is de aandacht voor onderdrukte denkers. Vrouwelijke filosofen, autodidacten, literaire denkers en denkers uit de voormalige koloniën krijgen eindelijk hun verdiende plaats in de geschiedschrijving. Zo staan algemeen bekende denkers als Erasmus, Descartes en Spinoza, zij aan zij met de humaniste, taalkundige theologe, dichteres en kunstenares, Anna Maria van Schurman (1607-1678) (foto), de Nederlandse anarcho-socialiste, vrijdenker en juriste, Clara Wichmann (1885-1922) en de Indonesisch communistisch politicus, Tan Malaka (1896-1949). Ontdek o.a. Dirck Coornhert, Bernard Mandeville, Gerardus Heymans, Jacob Moleschott en Gerard Bolland in “Denkers en dwalers”, een boek, verdeeld in 25 chronologische hoofdstukken, vol anekdotes, baanbrekende gedachtes, knotsgekke ideeën en vrolijke waarheden.
Na de beschrijving van de vroegste filosofie in de lage landen, de opkomst van het christendom, Patristische filosofie in de vroege middeleeuwen, Scholastieke strijd om de dubbele waarheid, Mystiek en moderne devotie, vervolgt Eskens met de opvoedings- en beschavingsidealen in de renaissance, Luthers strijd tegen de filosofie en ideeënstrijd in de jonge republiek. Dit wordt gevolgd door wetenschap en proefondervindelijke filosofie in de periode van de optimistische Verlichting, waarna de periode van de republiek aan bod komt.
Daarin beschrijft de auteur buitenlandse denkers in de republiek, de Franse revolutie en de Bataafse republiek. Na “Het einde van de proefondervindelijke wijsbegeerte en de opkomst van het materialisme en de dialectiek” in de 19de eeuw, heeft hij het over 20ste -eeuwse twijfel over de waarde van filosofie, het nationaalsocialisme en zijn vijanden en filosofen in oorlogstijd, om te eindigen met het naoorlogs engagement en de opkomst van de praktische filosofie en publieksfilosofie. Verruimend en verrijkend. Zeker lezen!
Aangaande engagement, gingen o.a. in Amsterdam, Den Haag en Utrecht, duizenden mensen uit uiteenlopende lagen van de maatschappij, de straat op, van studenten tot huisvrouwen en dominees, uit verzet tegen de Amerikaanse inmenging in de Vietnamoorlog. Affiches met de protestleus “Johnson molenaar” werden daarbij wijdverspreid. Bernard Delfgauw had tijdens een symposium gezegd dat de Amerikaanse president Johnson, zijn naaste medewerkers en generaals, oorlogsmisdadigers waren.
De filosoof en politicoloog, Erno Eskens (°1964), geboren in Obdam in West-Friesland, studeerde filosofie en politicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en promoveerde aan de Universiteit Leiden op het proefschrift “Een beestachtige geschiedenis van de filosofie”. Tussen 2002 en 2009 was hij boekenuitgever bij Veen Magazines en van 2010 tot 2019, was hij hoofd van het cursusinstituut van de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden. In 2000, publiceerde hij “Filosofische reisgids voor Nederland en Vlaanderen”. Momenteel is hij uitgever filosofie en wetenschap bij uitgeverij Noordboek.
Erno Eskens Denkers en dwalers. Een geschiedenis van de filosofie in de Lage Landen 311 bladz. ISVW Uitgevers ISBN 978-90-831215-9-8