Op ongeveer 19-jarige leeftijd werd Jeanne d’Arc (ca. 1412-1431), als gevolg van haar inmenging in de strijd tussen de Armagnacs, (de aanhangers van de vermoorde Lodewijk I van Orléans), en de Bourguignons (de aanhangers van de Bourgondische hertogen, Jan zonder Vrees en Filips de Goede), over het regentschap van het koninkrijk Frankrijk, door de doctoren van de Parijse Sorbonne en het kapittel van Rouen, tot de doodstraf veroordeeld. Ze stierf ze op de brandstapel in Rouen. In 1909 werd ze door de Rooms-Katholieke Kerk zalig verklaard en in 1920, volgde de heiligverklaring door paus Benedictus XV. In haar boek kijkt Katherine J. Chen weliswaar verder dan Jeanne’s einde op de brandstapel. Ze schetst een ontroerend personage vol inspiratie en hoop en ze transformeert de legendarische heilige in een onmiskenbare, haast moderne, jonge vrouw. Uniek!
Domrémy, 1412. Frankrijk staat op het punt de oorlog tegen Engeland te verliezen. Mensen lijden honger. De Franse koning is ondergedoken. In deze chaos staat een jonge vrouw op die het tij weet te keren en die de Fransen naar de overwinning zal leiden. Zij zal een heldin worden wier naam eeuwenlang herinnerd wordt: Jeanne d’Arc.
Als een daad van correctieve verhalenvertelling, schetst de roman van Chen een scherp punt op de rollen die traditioneel aan vrouwen worden toegewezen, zelfs degenen die zo opmerkelijk zijn als Jeanne d’Arc. Maar dit is het verhaal van een 19-jarige vrouw die op de brandstapel is verbrand. In het boek van Katherine J. Chen verandert de mythe en legende van Jeanne d’Arc weliswaar in een jonge vrouw van vlees en bloed: roekeloos, wilskrachtig en briljant. Deze zorgvuldig onderzochte roman is een meeslepend verhaal over haar leven, van een jeugd vol vreugde en geweld, tot haar snelle opkomst tot roem aan het hoofd van het Franse leger, waar ze door de gevaren van het slagveld navigeert en de al even verraderlijke politiek van het koninklijk hof. Velen worden bedreigd door een vrouw die de leiding heeft, en Joan wekt woede en achterdocht uit alle hoeken, terwijl haar eerste kennismaking met roem en glorie haar kwetsbaar maakte voor haar eigen machtige ambitie.
Met onvergetelijk levendige personages, meeslepende omgevingen en verhalen vol actie, is “Jeanne”/”Joan” een spannend epos, een triomf van historische fictie, maar ook een feministische viering van een opmerkelijke vrouw die een onuitwisbare stempel op de geschiedenis heeft gedrukt en ondertussen, één van de patroonheiligen van Frankrijk is geworden. “Joan” werd vertaald door Titia Ram.
Katherine J. Chen is de auteur van de roman Mary B (Random House), die eind juli 2018 werd gepubliceerd. Na haar afstuderen werkte ze tweeënhalf jaar als literair assistent bij Melanie Jackson Agency, LLC, een boetiek literair bureau gespecialiseerd in literaire fictie en serieuze non-fictie, met klanten als Ron Chernow, Nicole Krauss, Wole Soyinka en Richard Powers. Ze heeft ook stage gelopen bij Farrar, Straus en Giroux, The New Yorker (in de Cartoons Department!), en was lector bij The Paris Review en Levine Greenberg Rostan Literary Agency. In Princeton ontving ze het Peter B. Lewis Summer Fund, de Ward Prize, en ontving ze twee keer de Bain-Swiggett Poetry Prize. Ze is een fan van Agatha Christie (en Britse moordmysteries in het algemeen), Jane Austen en Hilary Mantel.
Katherine J. Chen, Jeanne 415 bladz. uitg. Boekerij/Meulenhoff ISBN 9789022597552