Leonard Blussé, “De Chinezenmoord. De kolonisatie van Batavia en het bloedbad van 1740”, een beklemmende uitgave van Balans.

Batavia was van 1619 tot 1799, het hoofdkwartier van de VOC in Azië. In oktober 1740, voltrok zich in Batavia, het huidige Jakarta, de hoofdstad van de Republiek Indonesië, een drama, bekend als de Chinezenmoord of Bataviase Furie. Meer dan 8-tot 10.000 Chinezen, mannen, vrouwen en kinderen, gevangenen en zieken, werden vermoord…

Lees verder

Liesbeth Helmus, “De Bentvueghels. Een berucht kunstgenootschap in Rome 1620-1720”, een bijzondere tentoonstelling en een bijzondere uitgave van Spectrum.

In de 17de eeuw had het Rome van Caravaggio en zijn tijdgenoten een enorme aantrekkingskracht op Nederlandse kunstenaars. Maar, eenmaal in de Italiaanse stad aangekomen, kregen die kunstenaars vaak te maken met tegenslagen, armoede, buitenlandse concurrentie, geweld en zelfs moordpartijen. Om weerstand te bieden aan deze beproevingen, zochten ze steun bij elkaar. Zo ontstond het kunstgenootschap… de Bentvueghel. De tentoonstelling in het Centraal Museum in Utrecht en het bijbehorend boek, nemen u mee naar deze onstuimige periode in Rome.

Lees verder

Ariel Magnus, “De schaker van Buenos Aires”, uitgegeven door Meulenhoff.

Cómo jugar al ajedrez (reglas del ajedrez)

Cómo jugar al ajedrez (reglas del ajedrez)

Ariel Magnus schetste aan de hand van zijn grootvaders verhaal, het lot van veel Duitse emigranten die vlak voor of tijdens de Tweede Wereldoorlog, de oversteek naar Zuid-Amerika waagden. Hij vermengde daarbij historische feiten met fictieve elementen tot een bijzonder aangrijpende roman, tot een een aangrijpend en intrigerend verhaal over ballingschap, liefde en de kracht van literatuur.

Lees verder

J.S. Bach Cantatas, Motets & Organ Music”, door Artist Gesualdo Consort Amsterdam & Musica Amphion o.l.v. Pieter-Jan Belder, op het label Brillant Classics.

J.S. Bach: Actus Tragicus - Musica Amphion en Gesualdo Consort Amsterdam,  deel 1 - YouTube

Musica Amphion | Spotify

J.S. Bach: Actus Tragicus - Musica Amphion en Gesualdo Consort Amsterdam,  deel 1 - YouTube

Deze magnifieke box is een heruitgave van religieuze werken van Bach, uitgevoerd volgens de laatste onderzoeken in de Bach-wetenschap, geplaatst in hun oorspronkelijke, liturgische context. De selectie varieert chronologisch van vroege meesterwerken zoals “Christ lag in Todesbanden” BWV4 en de Passacaglia BWV582, tot de werken in de periode van Bach als Cantor in Leipzig, toen hij voor elke feestdag in de kerkelijke kalender, 5 cycli cantates componeerde. Vijf van de 6 cd’s werden eerder uitgebracht onder de titel “Bach in Context”.

Lees verder

Antonio Padilla, “Fabelachtige getallen en waar ze te vinden. Een kosmische reis van nul tot in het oneindige”, een fascinerende uitgave van Ambo/Anthos.

“Fabelachtige getallen en waar ze te vinden” is een betoverend relaas over de meest bizarre getallen die de fundamentele aard van de werkelijkheid beschrijven. Want, Antonio Padilla kan de ingewikkeldste natuurkundige en wiskundige waarheden, helder en duidelijk uitleggen.

Lees verder

Nils Büttner, “Vermeer De schilder die de tijd stilzet” en Aart Aarsbergen, “Het raadsel Vermeer, kroniek van een schildersleven”, 2 prachtuitgaven van Meulenhoff en Sterck & De Vreese. Niet te missen!

 

Johannes Vermeer (1632-1675) heeft als weinig andere kunstenaars onze visie op het 17de-eeuwse Nederland gevormd met zijn onvergetelijke portretten en prachtige interieurschilderijen. Wie kent Het melkmeisje en het Meisje met de parel niet? Nils Büttner en Aart Aarsbergen geven elk een heldere analyse van Vermeers schilderkunst en schetsen een rijk beeld van het 17de-eeuwse Delft waarin de schilder leefde.

Lees verder

“Amate Stelle, Arias for Anna Maria Strada”,door de sopraan, Marie Lys  en Abchordis Ensemble o.l.v. Andrea Buccarella, op het label Glossa.

Organisatie Oude Muziek :: Marie Lys & Abchordis Ensemble / Andrea  Buccarella

Organisatie Oude Muziek :: Marie Lys & Abchordis Ensemble / Andrea  Buccarella

De jonge Zwitserse sopraan Marie Lys ontdekte dat veel van de rollen die ze de afgelopen jaren in Händels werken had gezongen, speciaal gecomponeerd waren voor de gevierde, virtuoze sopraan, Anna Maria Strada del Pò (ca. 1703-1775), Händels prima donna van 1729 tot 1738. Daarop besloot ze om haar eerste solo-cd voor Glossa te wijden “La Stradina”. Begeleid door het Abchordis Ensemble en Andrea Buccarella, presenteert ze een programma dat de carrière van deze unieke sopraan en haar vocale kwaliteiten doet herleven.

Lees verder

Sfeervolle “Toutes les nuits”, door Dulces Exuviae, Romain Bockler, bariton, Bor Zuljan, luit, op het label Ricercar.

Dulces Exuviae – Romain Bockler – Bor Zuljan

Dulces Exuviae – Romain Bockler – Bor Zuljan

Dulces Exuviae verkent muziek van componisten die zich door de eeuwen heen hebben laten inspireren door de nacht. De 25 composities werden thematisch geordend, deemstering, eenzaamheid, droom, maanlicht en dageraad. Op het programma staat werk van Philippe Verdelot (1470-1552), Bartolomeo Tromboncino (1470-1535), Francisco Guerrero (1528-1599), Diego Pisador (1509-1557), Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525-1594), Orlando di Lasso (Lassus) (1532-1594), Clement Janequin (1472-1559), Thomas Crecquillon (1505-1557), Juan Vasquez (1500-1560), Josquin Desprez (1440-1521), Pierre de Manchicourt (1510-1564), en als verrassing… John Lennon & Paul McCartney: Blackbird.

Lees verder