Hoe hebben leugens onze geschiedenis beïnvloed? Historicus Natasha Tidd neemt u mee naar het verleden en biedt u een nieuw perspectief op de wereldgeschiedenis aan de hand van vijftig grote leugens. Van de verhullingen die leidden tot de ramp in Tsjernobyl tot vervalsingen die eeuwenlange conflicten en overheersing veroorzaakten, geen leugen blijft onbesproken. Een origineel, verrijkend geschiedwerk dat u anders laat kijken naar de wereldgeschiedenis.
In “Een kleine wereldgeschiedenis in 50 leugens” toont Natasha Tidd de invloed van de verborgen geschiedenis en laat ze zien dat de waarheid vaak merkwaardiger is dan de leugen zelf. Ze onderzoekt hoe fictie kan veranderen en werpt een diepgaande blik op hoe historische leugens nog steeds ons leven beïnvloeden. In dit boek komt u alles te weten over leugens, vervalsingen, politieke gebeurtenissen die historische mythes werden.
Natasha Tiddha neemt u mee op een wereldwijde reis door de geschiedenis en onderzoekt hoe leugens de wereld om ons heen kunnen veranderen, van de misleidende pr-machine van Julius Caesar tot de cover-ups die Tsjernobyl veroorzaakten, van vervalsingen die eeuwenlange conflicten en overheersing creëerden, zoals de valse oorkonde, de donatie van Constantijn (foto), de protocollen van Zion en het mysterieus testament van Peter de Grote, tot massale politieke en persbekleding, waaronder de concentratiekampen tijdens Britse Boerenoorlog of een bepaalde Pulitzer-prijs, van de hongersnood van Oekraïne tot de beruchte Dreyfus -affaire in Frankrijk.
Daarnaast gaat haar onderzoek naar hoe onze hervertellingen van de geschiedenis, fictie kunnen veranderen, inclusief de bedrieglijke erfenis van de Spaanse inquisitie. Bovendien is er een diepgaande kijk op hoe historisch leugens vandaag nog steeds van invloed kunnen zijn op ons leven, zoals de dodelijke erfenis van het Amerikaanse Tuskegee-experiment. Ontmoet ongelooflijke mensen, onder wie Jeanne de Clisson (Jeanne de Belleville) (foto), die de meest gevreesde kaperkapitein van de 14de eeuw werd, allemaal vanwege een leugen. “Een korte geschiedenis van de wereld in 50 leugens” belicht ook details van de diepe impact van deze geheime kant van de geschiedenis en laat zien dat de waarheid echt vreemd en veel gevaarlijker is dan elke fictie.
Ze bespreekt leugens van ‘de oude wereld’ tot ‘de 20ste eeuw’, leugens die de getijden van oorlog hebben veranderd, die voer waren voor vrouwenhaat, mediamanipulaties, religieuze vervolging of financiële bedrijven die hun fouten verbergen. Leugens rond ‘de misdaden van keizerin Wu’ Zetian (foto) bv. de eerste keizerin van China, die beschouwd wordt als een van de grootste keizers van China vanwege haar beslissend karakter en haar vermogen om dingen voor elkaar te krijgen, maar desondanks ook nog steeds gezien wordt als een vrouw die zelfs haar eigen kinderen heeft vermoord om op de troon te zitten.
“De geschiedenis van leugens is onveranderlijk rampzalig, omdat het gaat over de opkomst en ondergang van ideologieën, religies en rijken. Dit boek behandelt slechts vijftig van die leugens, waarvan sommige door de eeuwen heen verband met elkaar houden en andere op zichzelf lijken te staan, maar elke onwaarheid heeft een na-ijleffect in de tijd. We verkennen de evolutie van het liegen vanaf de antieke wereld, met de aanzet tot de kunst van politieke spin en doofpotaffaires. Later in de middeleeuwen zien we een trend ontstaan om de geschiedenis te herschrijven om die in een actueel verhaal te laten passen, en literatuur te gebruiken om valse agenda’s en ideologieën naar voren te schuiven. In de vroegmoderne tijd zien we die basiselementen van de leugen verder uit de hand lopen, samen met de toename van complottheorieën en wijdverbreide vervalsingen. Met de nieuwe technologie van de negentiende eeuw ontstaat de opkomst en ontwikkeling van nepnieuws, van grappige hoaxes tot rampzalige stukken journalistiek die de wereld hebben veranderd. In de twintigste eeuw ten slotte zijn we getuige van het hoogtepunt van de evolutie van de leugen, met onder meer een massale cover-up van koloniale wreedheden, propagandaoorlogen en een brok nepnieuws die heeft bijgedragen aan de dood van miljoenen mensen”.
In de vijftig hoofdstukken worden enkele van de duisterste gebeurtenissen in de menselijke geschiedenis onderzocht. “Een somber gevoel is daarbij soms onvermijdelijk, maar in het moeras van leugens is er altijd een lichtpuntje”, schrijft Tidd. “Want door de geschiedenis van leugens af te pellen leren we niet alleen de geschiedenis zelf beter te begrijpen, maar ook de erfenis van het verleden waar we tegenwoordig nog mee zitten. Dit boek gaat dus niet over het blootleggen van de waarheid, maar eerder over het ontwarren van het web van bedrog dat de geschiedenis bedekt en over de vraag waarom dat web eigenlijk ontstond.”
In 5 delen, de oudheid, de middeleeuwen, de vroegmoderne tijd en de 19de en 20ste eeuw, ontmoet u o.a. de valse Bardiya, Themistocles en Arminius, gaat het over en de slag in het Teutoburgerwoud, misdaden, magie en verraad, leest u over Simon van Trente (zogezegd een rituele moord door joden), de uitvinding van hekserij, paus Johanna, Perkin Warbeck, de Vlaamse, valse troonpretendent (foto), Nostradamus, de drie Dimitri’s, Mary Toft, de vrouw die konijnen baarde, Mir Jafar (nawab van Bengalen), de vrijheidsstrijd van Joseph Knight of over de verloren diamanten van Marie Antoinette. In de 2 laatste delen, gaat het o.a. over het testament van Peter de Grote, de fantasiewereld van Gregor MacGregor, de Dreyfus affaire, de wijzen van Sion, de Spaanse griep, Anastasia, de 3 vermoorde zussen Mirabal en de leugenachtige erfenis van Mỹ Lai.
Het gruwelijk Bloedbad van Mỹ Lai was nl. een slachting op 16 maart 1968 die werd aangericht door Amerikaanse soldaten tegen burgers, vooral vrouwen en kinderen, uit Mỹ Lai, een dorp in de centrale kuststrook van Vietnam. Dankzij de journalist Seymour Hersh (1937) kwam de massamoord in de openbaarheid. Voor zijn onderzoeksjournalistiek kreeg hij trouwens later de Pulitzer-prijs. Nadat het internationale publiek op de hoogte was gekomen van de misdaden die in Mỹ Lai waren begaan, won de vredesbeweging in de Verenigde Staten en Europa aan invloed en nam het aantal dienstweigeraars sterk toe. “A Short History of the World in 50 Lies” werd vertaald door Jeske Nelissen.
Natasha Tidd is schrijver, onderzoeker, consultant en een historicus, gespecialiseerd in onbesproken geschiedenis, mentale gezondheid en gender. Op haar eigen website https://fyeahhistory.wordpress.com/ wijdt ze zich aan het opgraven van bijzondere geschiedenisverhalen. Recente projecten was het creëren en ontwikkelen van onderzoek voor een grote tentoonstelling uit 2022 ,“Historic Environment Scotland”.
Natasha Tidd Een kleine wereldgeschiedenis in 50 leugens 362 bladz. uitg. Spectrum