Karel Čapek (1890-1938) was één van de belangrijkste Tsjechische schrijvers van de 20ste eeuw. Ontdek in deze uitgave zijn “Devatero pohádek”, een verzameling onderhoudende, grappige sprookjes. Met vriendelijke humor gebruikte de auteur sprookjes om veel fenomenen uit het dagelijks leven te verduidelijken en beschreef hij bv. wat er gebeurt op momenten en plaatsen waar je zelden komt…
Ga met een detective de wereld rond om een tovenaar te vangen en strijd samen met de politie tegen een zevenkoppige draak. Red jezelf uit de penarie tussen een bende rovers en dans met hondenfeeën op een weide. Ziehier de vermakelijke sprookjes van de veelzijdige Tsjechische schrijver Karel Čapek. Een ander deel van de sprookjes gaat over gewone mensen als postbodes, politieagenten, zwervers en dokters, of over dieren zoals honden, katten en vogels, alles verfraaid met illustraties van zijn broer Josef Čapek.
Čapek (foto) wist veel weetjes te vertellen uit de honden- en kattenwereld, de postbode Kolbab, de overvaller Orlando of de vagebond, František Král, en zelfs over watermannen. Want, watermannen organiseren nl. ook conferenties. Onderwerp van hun discussies zijn bijvoorbeeld de vragen waarom heel Tsjechië niet meer onder water staat of waarom het water niet langer stil is. De sprookjes werden werd voor het eerst gepubliceerd in 1932. In 2015, verscheen voor het eerst in Tsjechië een boek met nieuwe illustraties, getekend door Edita Krausová. In de driedelige uitgave uit 2018, van uitgeverij Fortuna Libri, stonden in het derde boek als aanvulling, weliswaar nog twee korte sprookjes, die normaal niet voorkomen in de Devater-sprookjes, in deze specifieke editie waren er dus in totaal twaalf sprookjes. Deze Voetnoot uitgave werd vertaald en van een nawoord voorzien door Edgar De Bruin.
Karel Čapek schreef talloze krantenartikelen, toneelstukken o.a. “Věc Makropulos” (“De zaak Makropoulos”), 1922, de basis van de opera van Leoš Janáček, kinderboeken (sprookjes), detectives, reisverslagen en zelfs een boek over tuinieren, “Zahradníkův rok” (“Het jaar van den tuinman”). Zijn bekendste werken, o.a. “Oorlog met de salamanders”, kunnen als sciencefiction geclassificeerd worden.
Zijn broer, de schrijver en schilder Josef (foto en samen op de foto), bedacht trouwens het woord, “robot”, dat Karel in 1920, in zijn toneelstuk, “R.U.R.” (“Rossumovi Univerzální Roboti”), aan de wereld introduceerde.
Karel Čapek geniet een wereldwijde bekendheid als schrijver van romans en toneelstukken. Hij combineerde het schrijverschap met de journalistiek en was tijdens het interbellum een markant figuur in het jonge Tsjechoslowakije. Als eerste voorzitter van de PEN-club zette hij zich ook internationaal in voor de verspreiding van humanistische idealen, iets dat in de jaren dertig, met het opkomende nationaalsocialisme, steeds urgenter werd. Van Karel en Josef Čapek verschenen bij Voetnoot eerder de kinderboeken “Dasja oftewel het leven van een pup” en “Pudlenka… Of ik had een kat en een hond”, beide in de vertaling van Edgar de Bruin.
Karel & Josef Čapek 9 sprookjes + 1 extra 262 bladz. geïllustreerd uitg. Voetnoot ISBN 9789491738883