Orange Mountain Music presenteert de “Etudes for Piano” van Philip Glass, uitgevoerd door de Nederlandse pianist, Feico Deutekom. Als vervolg op zijn succesvolle eerste album op OMM, is Deutekoms nieuwe cd, een nieuw onderzoek van Glass’ piano Etudes, vanuit een nieuw perspectief.
Gecomponeerd tussen 1991 en 2012, behoren de twintig aardige, diverse en intrigerend melodische Etudes tot Philip Glass’ mooiste en meest inventieve werken. Door het verkennen van een verscheidenheid aan texturen, tempi en technieken, bieden ze een onbedoeld maar dwingend zelfportret van de componist. “Piano solo concerten behoren tot mijn favoriete ervaringen”, zegt Glass, “het is de meest essentiële, elementaire dialoog. Wat er ook gebeurt, gebeurt direct tussen mij en het publiek. Dit was het eerste werk waarin ik de wereld van de pianisten echt verwelkomde in mijn eigen wereld”. De Etudes vormen de perfecte balans tussen repetitieve virtuositeit en poëzie.
De wereldberoemde componist en grondlegger van de minimal music schreef de Etudes gedurende een periode van 20 jaar. Aanvankelijk, zoals hij zelf eens heeft gezegd, ter verbetering van zijn eigen pianotechniek, gingen pianisten over de hele wereld de uitdaging aan en namen zij luisteraars mee in dit prachtig laat werk. Inmiddels wordt over de Etudes van Glass op dezelfde manier gesproken als over deze van Debussy of Chopin. In de Etudes komen nl. de verschillende kenmerken en technieken aan bod die de stijl van Glass zo kenmerkend en herkenbaar maken, de wervelende arpeggio’s, verschillende door elkaar lopende ritmes en de voortdurend verschuivende ritmische en harmonische patronen. Voor deze opname heeft Feico Deutekom een selectie gemaakt van de mooiste Etudes, variërend van de meest ritmisch opzwepend, de meest lyrische, tot de meest persoonlijke en verstilde muziek die de componist ooit schreef.
De meest gebruikelijke benadering voor pianisten is als ‘completisten’ en om de twintig Etudes van Glass eenvoudig in de juiste volgorde op te nemen. Deutekom, een van de meest vooraanstaande Glass specialisten van dit moment, hanteert een veel persoonlijkere aanpak. Deutekom voert de Etudes uit en neemt deze op in een reeks die een heel ander verhaal vertelt. In feite is er een historisch argument voor het hernummeren van Glass’ Etudes, zoals de componist zelf deed toen hij na de premières de nummers 1-6 hernummerde. Het resultaat is een reisverslag – een tijdreizend, muzikaal avontuur met een andere dramatische boog dan de bekende reeks. Beginnend met Etude nr. 2 springt Deutekom vervolgens meer dan een decennium aan compositietijd vooruit naar Etude nr. 17, dan achteruit naar nr. 16 en dan verder terug naar nr. 4… De luisteraar wordt meegesleept door Deutekoms spel in de vorm van een oud verhaal, op een nieuwe manier verteld. De cd werd opgenomen in Middelburg in Nederland en heeft een boekje van vier pagina’s in een digipack en een hoes van de Nederlandse kunstenaar, Johannes Bosgra (1979).
Johannes Bosgra’s belangrijkste inspiratiebron is hedendaagse klassieke muziek. Bij het zien van een landschap hoort hij daar in zijn hoofd muziek bij en vice versa, dat vloeit in elkaar over. Muziek en beeld ontstaan vanuit dezelfde bron. In samenwerking met musici en componisten zoals Philip Glass creëert hij Gesamtkunstwerke van zijn fotografie, video en klassieke muziek. En, Bosgra speelt zelf ook piano. Hij heeft twee videowerken gemaakt voor Philip Glass en Feico Deutekom. Deze zijn geprojecteerd bij een album concerttour in Nederlandse concertzalen, o.a. De Melkweg en De Meervaart in Amsterdam.
Feico Deutekom is een pianist, zanger en arrangeur uit Nederland, gespecialiseerd in het werk van hedendaagse componisten als Philip Glass, Ryuichi Sakamoto en David Lang. Feico maakte al vroeg kennis met muziek via zijn vader, een jazzmuzikant. Hij leerde piano tijdens zijn jeugd en bestudeerde de werken en stijlen van klassieke componisten, voor hij zich meer richtte op minimale muziek en neoklassieke muziek. Als medeoprichter van het Attacca Ensemble, heeft Feico concerten gegeven als pianist en als zanger van minimale en repetitieve muziek, variërend van Philip Glass, David Lang tot Arvo Pärt. Hoogtepunten op het repertoire van het Ensemble zijn de concertversie van Philip Glass’ “Einstein on the Beach”, waarin hij zong en keyboards speelde, Glass’ “Another Look at Harmony Part 4”, “Kanon Pokajaanen” van Arvo Pärt en “Little Match Girl Passion” van David Lang. Samen met de harpiste Lavinia Meijer heeft Feico en het Attacca Ensemble langs alle grote podia in Nederland getoerd met een theaterprogramma rond de muziek van Philip Glass.
Philip Glass heeft een centrale plaats in het muzikale leven van Deutekom, met wie hij door de jaren heen een persoonlijke band heeft ontwikkeld. Glass nodigde Feico en zijn Ensemble verschillende malen uit als gast tijdens zijn concerten in de Amsterdamse Melkweg. Tijdens deze concerten speelde Feico in verschillende bezettingen bekende Glass-werken zoals Akhnaten, Hydrogen Jukebox en Music in Similar Motion. In 2017 debuteerde Deutekom’s nieuwste ensemble Floe met delen uit The Photographer. In 2023 trad Feico voor het eerst op samen met het Philip Glass Ensemble in Tivoli Vredenburg in Utrecht, tijdens hun live uitvoering van de muziek bij de legendarische film Koyaanisqatsi. Feico speelde toetsen en zong tegelijkertijd solo de iconische basso profundo partij.
De laatste jaren is Feico meer en meer achter de piano te horen. De persoonlijke samenwerking met Philip Glass zette zich voort in 2020 met Feico’s solo album Musical Offering. Dit album bevat Feico’s pianobewerkingen van muziek die Philip Glass aanvankelijk voor ensembles heeft geschreven, waaronder Façades, String Quartet No. 2 en delen uit de opera Les Enfants Terribles. Glass gaf zijn persoonlijke toestemming voor Feico’s bewerkingen en bracht het album internationaal uit op zijn eigen composers label Orange Mountain Music. Het behoort tot de meest beluisterde klassieke albums en Feico is de eerste Nederlandse pianist die op dit label verschijnt. Musical Offering is het muzikale vervolg op FEICO SOLO, een album met pianocomposities in de minimal of neo-klassieke stijl van John Adams, Max Richter, David Lang, Arvo Pärt en Ryuichi Sakamoto. Dit album werd in 2018 op NPO Radio 4 verkozen tot cd van de Week. Feico treedt regelmatig op met nationale en internationale artiesten, als Freek de Jonge, Tara Hugo en Janneke van Prooijen. De afgelopen 10 jaar vormt hij een harp-piano duo met Lavinia Meijer.
Philip Glass Etudes For Piano Feico Deutekom cd Orange Mountain OMM0167