Fred Geukes Foppen, “Amsterdamse wandelingen langs historische gevels”, een heel bijzondere uitgave van Uitgeverij Verloren.

Wel honderden architecten hebben sinds de 16de eeuw vorm gegeven aan gebouwen in Amsterdam, in de meest uiteenlopende stijlen van neoclassicisme tot Amsterdamse School. De gevelteksten daarbij onthullen Amsterdams verleden. Tenminste, als je weet wat wordt bedoeld. Sommige zijn raadselachtig, andere verdraaien de werkelijkheid, maar alle vertellen een geschiedenis die vaak tot honderden jaren teruggaat. Ontdek ze in deze rijk geïllustreerde gids.

De oudste geveltekst staat op de buitenmuur van de Waag. Het gemeentebestuur liet in 1488 weten dat daar de eerste steen van de Sint  Antoniespoort werd gelegd. De verhalen achter de gevelteksten leveren veel intrigerende feiten op. Ze geven inzicht in hoe Amsterdam in sociaal en economisch opzicht uitgroeide van vissersdorp naar wereldstad, zetten vergeten personen in het voetlicht en laten de vele politieke en religieuze omwentelingen zien.

Amsterdamse wandelingen omvat zes wandelingen door het centrum van Amsterdam. Elke wandeling van circa 7 kilometer voert u met teksten en tal van foto’s naar gebouwen die vaak een andere functie hebben gekregen of die verwijzen naar een plek die niet meer bestaat. Hoe dan ook, ze vertellen nog altijd veel van de historie, als je maar op de juiste manier naar ze kijkt.

De wandelingen gaan naar de Burgwallen en Nieuwmarkt, de Haarlemmerbuurt en Grachtengordel-West, van de Brouwersgracht tot Leidsegracht, de Jordaan, tussen Leidseplein en Haarlemmerpoort (foto), Grachtengordel-Zuid, van Leidsegracht tot Amstel, De Plantage en de Oostelijke Eilanden, en van de Weesperbuurt tot Muiderpoort. De lijst van de voornaamste (32) architecten en het register vervolledigen deze bijzonder interessante en mooie uitgave.

“Dit boek”, zo lezen we, “biedt in zes wandelingen een inkijk in de veelzijdigheid van gevelteksten, ze voeren langs herenhuizen en musea die open zijn voor bezoek. De interessantste geschiedenissen worden bondig beschreven, maar lang niet alle bijna duizend gevelteksten in het centrum worden in dit boek behandeld. Dat zijn er veel te veel.” “Ik heb mij gericht”, zo gaar de auteur verder, “op het centrum van het IJ tot aan de Nassaukade, Stadhouderskade (foto) en Mauritskade, dus eigenlijk de stad binnen de rond 1870 afgebroken stadsmuren. Dit heb ik opgedeeld in zes ongeveer even grote sectoren, waar ik wandelroutes heb samengesteld langs tweehonderd gevelteksten die ik heb geselecteerd aan de hand van interessante of opvallende verhalen”.

Fred Geukes Foppen (1942) is scheikundig ingenieur en in Utrecht gepromoveerd. Hij was werkzaam in onderzoeksinstituten en in de farmaceutische industrie in Nederland, Italië en Amerika. Van 1966 tot 1981 was hij buitenlands correspondent in Rome en in Washington, onder meer voor het nos Journaal, vara en Het Vrije Volk. Na zijn pensionering heeft hij meegewerkt aan het project ‘Amsterdamse Doodsoorzaken 1854-1940’, van de Radboud Universiteit en het Stadsarchief Amsterdam, daarbij wist hij de namen op te sporen van de 44 slachtoffers van het bombardement op de Blauwburgwal van 11 mei 1940. Eerder schreef hij Bommen op de Blauwburgwal en In Memoriam de Blauwburgwal 11 mei 1940.

Fred Geukes Foppen Amsterdamse wandelingen langs historische gevels 228 bladz. geïllustreerd Uitgeverij Verloren ISBN 9789464551051

https://www.stretto.be/2022/04/13/froukje-wattel-huismusea-van-amsterdam-visiting-historic-houses-een-prachtuitgave-van-waanders/