Alweer een unieke, bijzonder originele cd, “Keel Road”, door het Danish String Quartet, op het label ECM New Series. Verschijnt op 30 augustus.

De nieuwe cd van het Deens Strijkkwartet volgt muzikale routes over de Noordzee en maakt een reis door de klanken van traditionele muziek uit Noord-Europa, die u meeneemt van Denemarken en Noorwegen naar de Faeröer, naar Ierland en Engeland. Niet te missen!

Het schitterend Danish String Quartet wordt algemeen erkend als een opwindend jong strijkkwartet, dat nieuwe inzichten brengt in hedendaagse compositie en klassiek kernrepertoire. Tegelijkertijd maken ze ook verrassende en indrukwekkende uitstapjes naar de wereld van de oude, Noordse volksmuziek. Hun nieuwe cd “Keel Road” is het vervolg op “Last Leaf”, de release van het Deens Strijkkwartet uit 2017, die Klassiek Album van het Jaar was bij NPR en een beste van het jaar-selectie bij publicaties van de New York Times tot Gramophone. “Keel Road” onderstreept de verklaring van de groep dat “volksmelodieën niet alleen een deel van ons repertoire zijn, maar een belangrijk element van onze identiteit als muzikanten”. Subtiel geïntegreerd in het verloop van de opname, naast het traditionele materiaal, zijn originele composities van Rune Tonsgaard Sorensen en Fredrik Schoyen Sjolin, welsprekend expressief in een folkidioom. Andere hoogtepunten zijn de verleidelijke arrangementen van de DSQ van vier composities van Turlough O’Carolan, de legendarische, blinde harpist uit het Ierse County Meath.

Turlough O’Carolan, of Toirdhealbhach Ó Cearbhalláin (1670-1738) (foto) was een Iers componist ten tijde van de opkomende barok in Ierland. Al zijn werk bevatte harppartituren, die vaak slechts voor dit ene instrument zijn overgeleverd. Het betrof veelal liederen, waarvan er één in het Engels was geschreven. Carolan staat in Ierland nog steeds bekend als een groot nationaal kunstenaar. Hij stamde uit een oeroude traditie van Keltische harpmuziek en accumuleerde moderne barokvormen in zijn hoogst persoonlijke, originele melodieën. Carolan was een rondtrekkend harpist, zoals er vele waren. Een aantal van zijn liederen handelden echter over whiskey. Bekende werken zijn Sídh Beag agus Sídh Mór, Planxty Irwin, Fanny Poer, A h-uiscí chroidhe na n-anamann, Brighid Crúis en zijn, volgens de overlevering op zijn sterfbed gecomponeerd, Carolans afscheid van de muziek. Turlough O’Carolan kreeg op zijn achttiende pokken en was voor de rest van zijn leven blind.

“Tijdens de reis komen we een kleurrijke cast van personages tegen, van Marie Louise van het Deens eiland Lolland tot de Ier Captain Henry O’Kain, de held van honderd veldslagen. Van de Faeröerse smid Regin tot Mabel Kelly van Lismoyle. “En opnieuw realiseren we ons dat hoewel volksmuziek lokale tradities en lokale verhalen vertegenwoordigt, het ook de muziek is van overal en iedereen. We groeien misschien op, op verschillende plekken en onder verschillende omstandigheden, maar aan het eind van de dag blijven onze verhalen en onze muziek nauw met elkaar verbonden. In totaal belicht de reis zowel muzikale affiniteiten als verschillen, want hoewel volksmuziek lokale tradities en lokale verhalen vertegenwoordigt, is het ook de muziek van overal en iedereen”, zo klinkt het. “Keel Road” werd opgenomen in de Village Recording Studio in Kopenhagen in november 2022 en gemixt in de Bavaria Musikstudios in München in maart 2024.

De uitvoerders zijn:

Rune Tonsgaard Sørensen viool, klompenviool, harmonium, Spinet, stem, fluit

Frederik Øland viool, stem, fluit

Asbjørn Nørgaard altviool, stem, fluit

Fredrik Schøyen Sjölin cello, bas, stem, fluit

Nikolaj Busk piano

Ale Carr cittern

Tracklist:

1.Mabel Kelly

Turlough O’Carolan

2.Pericondine

Danish traditional

Fair Isle Jig

Rune Tonsgaard Sørensen

3.Stormpolskan

Ale Carr with Nikolaj Busk, piano

4.En Skomager Har Jeg Været

Danish traditional

5.Once a Shoemaker

Rune Tonsgaard Sørensen

6.Lovely Joan

English traditional

7.Carolan’s Quarrel with the Landlady

Turlough O’Carolan

8.Regin Smiður

Faroese traditional

9.Captain O’Kane

Turlough O’Carolan

10.Kjølhalling

Fredrik Schøyen Sjølin

11.Planxty Kelly

Turlough O’Carolan

12.As I Walked Out

English traditional

13.Marie Louise

Danish traditional

The Chat

Fredrik Schøyen Sjølin Rune Tonsgaard Sørensen

Gale Warning

Rune Tonsgaard Sørensen

14.Når Mitt Øye, Trett Av Møje

Norwegian traditional

Keel Road Danish String Quartet cd ECM New Series 4876461

https://www.stretto.be/2022/06/30/danish-string-quartet-prisma-iv-beethoven-mendelssohn-bach-op-het-label-ecm-new-series/

https://www.stretto.be/2021/04/02/danish-string-quartet-prism-iii-beethoven-bartok-bach-op-het-label-ecm-schitterend/