Lyndsey Stonebridge, “Vrij om de wereld te veranderen denken zoals Hannah Arendt anno nu”, alweer een verrijkende uitgave van Atlas contact.

Hannah Arendt was een sociaal geëngageerde filosofe, die er niet voor terugdeinsde te denken zonder dogma’s. Maar, hoe zou ze nu kijken naar onze tijd? In deze onconventionele biografie leren we Hannah Arendt en haar filosofie op een nieuwe manier kennen. Lyndsey Stonebridge past Hannah Arendts filosofie nl. vanuit Hannahh Arendts boek over totalitarisme, toe op de actuele vraagstukken over migratie, ongelijkheid en klimaat. Zo leren we als lezers denken zoals zij, zelfstandig, zonder dogma’s en vooral, zonder ontzag.

Hannah Arendt stelde nl. dat totalitarisme een ‘nieuwe regeringsvorm’ was, die wezenlijk verschilde van andere vormen van politieke onderdrukking zoals despotisme, tirannie en dictatuur, doordat het terreur toepaste om de massabevolking te onderwerpen in plaats van alleen politieke tegenstanders. Arendt stelde vast dat, vanwege zijn eigenaardige ideologie en de rol die eraan is toebedeeld in zijn dwangapparaat, het totalitarisme een middel had ontdekt om de mens van binnenuit te domineren en te terroriseren. Een sleutelbegrip in haar boek was de toepassing van Kants uitdrukking “Radicaal Kwaad”, die ze toepaste op de mannen die een dergelijke tirannie creëerden en uitvoerden en hun afbeelding van hun slachtoffers als “Overbodige mensen”.

Het oorspronkelijk boek bestond uit drie delen, antisemitisme, imperialisme en totalitarisme. Na de beschrijving van de verschillende kiemgronden en de groei van het antisemitisme in Centraal-, Oost- en West-Europa gedurende de eerste helft van de 19de eeuw, onderzocht ze in “Totalitarisme”, de opkomst van racisme dat vanaf 1884 opkwam als ideologie en de moderne toepassing als een ideologisch wapen tot aan die begin van de Eerste Wereldoorlog. Arendt begint het boek met een analyse van de opkomst van antisemitisme in Europa, hierbij focust ze op de Dreyfus affaire. Ze bespreekt dan het wetenschappelijk racisme en de rol daarvan in het kolonialisme, hetgeen ze kenmerkt als een onbeperkte territoriale en economische expansie. Deze onbeperkte expansie confronteert de natiestaat met zijn eigen definitie, omdat er nu opeens ook gekoloniseerde naties onder vallen. Arendt ziet de oorsprong van het modern imperialisme in de accumulatie van kapitaal in de Europese natiestaten in de 19de  eeuw. Om dit kapitaal productief te maken was het noodzakelijk dit ook buiten Europa te investeren.

Stonebridge beschrijft vanuit haar boek over totalitarisme, hoe Hannah Arendt zichzelf na haar vlucht van Duitsland naar New York trainde om na te denken in donkere tijden. Haar denken over migratie en racisme valt niet los te zien van haar persoonlijke ervaringen als staatloos persoon en slachtoffer van antisemitisme. Waar andere filosofen zich terugtrokken uit de wereld om te denken, baande Arendt zich juist een weg terug naar de echte wereld door na te denken. Vrij om de wereld te veranderen laat zien dat haar werk actueler is dan ooit.

Lyndsey Stonebridge FBA FEA (1965) is een Engelse wetenschapper en hoogleraar geesteswetenschappen en mensenrechten aan de Universiteit van Birmingham. Haar werk heeft betrekking op vluchtelingenstudies, mensenrechten en de effecten van geweld op de geest in de 20de en 21ste eeuw. Ze is ook een vaste radio- en mediacommentator en schrijft voor publicaties zoals The New Statesman, Prospect Magazine en New Humanist. Lyndsey Stonebridge werd geboren in Bromley, Kent. Ze behaalde haar BA aan het Polytechnic of North London, een MA in kritische theorie aan de University of Sussex en haar PhD aan de University of London. Ze was hoogleraar moderne literatuur en geschiedenis aan de University of East Anglia, waar ze de Arts and Humanities Graduate School oprichtte. Momenteel is ze hoogleraar geesteswetenschappen en mensenrechten aan de University of Birmingham, waar ze ook lesgeeft aan de Law School. Ze is ook mede-redacteur van de Mid-Century Series van Oxford University Press en heeft gastposities bekleed aan de Cornell University en de Universiteit van Sydney.

Stonebridge werd in 2017 verkozen tot Fellow van de English Association en in 2019 tot lid van de Academia Europaea. Haar boeken, The Judicial Imagination: Writing after Nuremberg (2011) en Placeless People: Writing, Rights, and Refugees (2018) hebben respectievelijk de Rose Mary Crawshay Prize van de British Academy en de Best Book Prize van de Modernist Studies Association gewonnen. In 2023 werd ze verkozen tot Fellow van de British Academy. Haar boek, We Are Free to Change the World, werd genomineerd voor de Orwell Prize for Political Writing van 2024

Lyndsey Stonebridge Vrij om de wereld te veranderen denken zoals Hannah Arendt anno nu 352 bladz. Atlas contact ISBN 9789045044293