“German Brass, Overtures” op het label Berlin Classics. Top!

Na 50 jaar muzikale uitmuntendheid viert Europa’s meest succesvolle klassieke koperensemble German Brass, zijn jubileum. Het koperensemble “German Brass” bestaande uit de allerbeste musici van de leidende orkesten in Duitsland, inclusief uit Bayreuth, wordt terecht beschouwd als één van ’s werelds beste. Wanneer de tien virtuoze leden van German Brass hun goud glimmende, bronstige hoorns, trombones, trompetten en tuba’s uitpakken, is het feest. Indrukwekkend!

Al 50 jaar schrijft het fenomenaal, Duits ensemble geschiedenis. Met hun virtuositeit, hun briljante muzikaliteit en hun eigen charme hebben ze met hun volumineuze klank, de muzikale kopercultuur doorslaggevend beïnvloed. Het feit dat German Brass een succesverhaal is, is niet alleen zichtbaar door zijn vele uitverkochte tournees in heel Europa, maar ook door de ECHO Classic Award 2016 voor “Bach on Brass”.

Het internationaal befaamd koperensemble German Brass viert dit jaar zijn 50-jarig jubileum. Zo’n belangrijk jubileum moet op een gepaste manier gevierd worden. Daarom gaat het ensemble op een schitterende concerttournee. Hun album ‘Overtures’, dat op 6 september 2024 uitkomt op het Berlin Classics label, belooft daar een voorproefje van. Een verzameling briljante ouvertures die speciaal voor German Brass op meesterlijke wijze zijn aangepast. Als het om het Duits blazersensemble “German Brass” gaat, dat reeds sinds het midden van de jaren ‘70 voor muzikale sensatie zorgt, weet men dat men zich hier aan het allerbeste mag verwachten. Hun onnavolgbare klank heeft hen immers beroemd gemaakt.

Het is een kamermuziekensemble met tien koperblazers, een groep met het geluidspotentieel van een machtig orgel, een symfonieorkest of een bigband, met een sonore visie die de Duitse koperblazers hebben bereikt met de muzikale elegantie die hun eigen is. De speciale arrangementen van German Brass hebben hen tot uitvinders van een verfijnd klankidioom gemaakt dat hun uniek handelsmerk is geworden. Composities voor orgel en symfonische werken uit het klassieke veld inspireren de koperblazers, maar ook jazz standerds of Zuid-Amerikaanse muziek, bieden een gelijke aantrekkingskracht en de uitdaging om het palet van klankkleuren uit te breiden.

Oorspronkelijk telde het Duits koperensemble als “Duits koperkwintet”, slechts vijf leden. Tien jaar na de oprichting werd de formatie uitgebreid met vijf extra muzikanten. Hierdoor ontstaat er een groot orkestgeluid uit de overzichtelijke kamermuziekbezetting. Met arrangementen en transcripties van oude en nieuwe muziek voor pure koperblazers heeft German Brass baanbrekend werk verricht en de koperwereld duurzaam geïnspireerd. Dankzij jouw vaardigheid om steeds zorgvuldig nieuwe leden in het ensemble te integreren zonder de muzikale kwaliteit te verliezen, ben je in staat een blijvend succesverhaal te schrijven. De line-up van vandaag bestaat uit tien gerenommeerde muzikanten, die elk tot de beste in hun vakgebied behoren. De individuele arrangementen en het adembenemende samenspel van de topmuzikanten vormen het unieke geluid van German Brass.

Het enorme repertoire varieert van klassieke meesterwerken uit de barok tot de moderne tijd, over de opzwepende klanken van muziekgrootheden als Frank Sinatra, Glenn Miller en Ray Charles, tot indrukwekkende muziekbeelden uit blockbusters als ‘Pirates of the Caribbean’. German Brass heeft al meer dan 20 albums uitgebracht, waaronder “Around the World” (1989), “Spirit of Brass” (1994), “Bach 2000” (1999), “Power of Brass” (2005) en “Celebrating Wagner” ( 2013). Het ensemble kreeg een ECHO voor “Bach on Brass” (2016). German Brass heeft zich voor de huidige opname volledig gewijd aan de ouverture. Het woord ouverture komt uit het Frans en betekent ‘opening’. Het klinkt aan het begin van een opera-, ballet- of concertprogramma en is een soort introductie. Het geeft het publiek een voorproefje van wat er op het podium zal gebeuren.

Nog voor de hoofdrolspelers überhaupt het podium betreden, vertelt bijvoorbeeld Christoph Willibald Gluck in zijn ouverture tot ‘Alceste’ over de Thessalische koningin die haar dood aan de goden aanbiedt in plaats van haar ten dode opgeschreven echtgenoot. In de ouverture van ‘Nabucco’ verwijst Giuseppe Verdi naar de geschiedenis van de strijd van de Hebreeën voor vrijheid tegen de Babyloniërs door de melodie van het beroemde gevangenenkoor te spelen. Veel componisten schrijven hun ouvertures pas nadat ze hun hoofdwerk hebben voltooid. Kort voor de première ontstond de ouverture van Wolfgang Amadeus Mozarts Zauberflöte. Het handelsmerk van dit stuk zijn de indrukwekkende trombone-akkoorden die in het begin klinken. Voor Mozart is dit een reden waarom de ouverture “met zoveel applaus” wordt ontvangen. Een uitnodiging voor German Brass om het werk nader te bekijken. Ook de “Feestelijke Overture” op. 96, die Dmitri Sjostakovitsj componeerde voor een jubileumfeest, begint met koperfanfares. Een meer dan passende start van het 50-jarig jubileumalbum.

German Brass Overtures cd Berlin Classics 0303409BC