Indrukwekkende Barry Strauss, “De moord op Julius Caesar Een reconstructie”, uitgegeven door Omniboek.

Dankzij William Shakespeare is de dood van Julius Caesar de beroemdste moord in de geschiedenis geworden. Maar wat er werkelijk gebeurde op 15 maart 44 v.Chr. is nog aangrijpender dan Shakespeares toneelstuk. In dit spannend, nieuw boek vertelt Barry Strauss heel uitgebreid het echte verhaal.

In augustus 45 v.Chr., reed een zegevierende stoet de stad Mediolanum (Milaan) binnen. Twee strijdwagens reden voorop: een met Julius Caesar en Marcus Antonius, een met Decimus en Octavianus. Waarom vergezelden deze drie Romeinen Caesar in zijn triomf? Waarom zou een van hen hem binnen zeven maanden verraden? En hoe waren de drie mannen in staat om na Caesars dood legers op de been te brengen en zich tegen elkaar te keren in een nieuwe oorlog die het einde van de Republiek zou betekenen? In deze reconstructie verhaalt Barry Strauss de politieke moord op Julius Caesar, de zeven maanden lange aanloop en de nasleep van deze daad die de loop van de geschiedenis voor altijd veranderde.

Op 15 maart van het jaar 44 voor Christus werd Julius Caesar vermoord tijdens een bijeenkomst in het Senaatsgebouw. Een paar maanden daarvoor was hij benoemd tot dictator perpetuus, dictator voor het leven. Shakespeare liet zien dat de moord op Caesar een amateuristische en idealistische aangelegenheid was. De echte moord was echter een zorgvuldig geplande paramilitaire operatie, een complot van generaals, in elkaar gezet door Caesars ontevreden officieren en met precisie ontworpen. Er waren zelfs gladiatoren aanwezig om de moordenaars te beschermen tegen wraak van Caesars vrienden. Brutus en Cassius waren inderdaad belangrijke spelers, zoals Shakespeare het noemt, maar ze hadden de hulp van een derde man: Decimus. Hij was de mol in Caesars entourage, een van Caesars leidende generaals en een levenslange vriend. Hij was het, niet Brutus, die Caesar werkelijk verraadde.

Caesar waagde zich aan de Gallische Oorlog (58-51 v.Chr.). Crassus sneuvelde in een oorlog tegen de Parthen waarna een bloedige burgeroorlog uitbrak tussen Pompeius en Caesar (49-45 v.Chr.). In de door Caesar gewonnen Slag bij Munda (45 v.Chr.) sneuvelden tienduizenden Romeinse burgers. Na deze overwinning kon Caesar alle macht aan zich trekken. Veel senatoren zagen de enorme macht van Julius Caesar met lede ogen aan en verkondigden dat hij weer een monarchie wilde oprichten met hemzelf als koning, en sommigen waren van mening dat er drastische maatregelen moesten worden genomen om de ondergang van de republikeinse staatsvorm af te wenden. Zo kwam het tot de moord op Julius Caesar in de senaatszaal.

De moordenaars van Caesar zagen hem als een militaire dictator die koning wilde worden. Hij dreigde een permanente verandering in de Romeinse manier van leven en de macht van senatoren. De moordenaars verzamelden steun onder het gewone volk, maar ze onderschatten Caesars soldaten, die Rome overspoelden. Enkele dagen na de moord organiseerde Marcus Antonius een uitvaartplechtigheid voor Caesar op het Forum Romanum. De moordenaars werden verslagen en hun geliefde Republiek werd het Romeinse Rijk. Het boek van Barry Strauss biedt een indrukwekkend en origineel perspectief op een gebeurtenis die algemeen bekend lijkt, maar werpt nieuw licht op dit fascinerend, cruciaal moment in de wereldgeschiedenis. “The Death of Caesar”, voorzien van een tijdlijn, de personages en kaarten, werd vertaald door Roelof Posthuma.

De Amerikaanse historicus, Barry Strauss (1953) ontving bachelors, masters en doctoraten in geschiedenis van Cornell en Yale. Hij woonde en studeerde in Griekenland, Duitsland en Israël, heeft veel gereisd in Italië, Turkije, Kroatië, Cyprus, Jordanië, Tunesië en andere landen met klassieke locaties, en nam ook deel aan archeologische opgravingen. Hij spreekt en leest zeven talen, en afgezien van een korte periode als krantenverslaggever, werd hij docent aan de universiteit. Aan Cornell University is hij nl. hoogleraar Geschiedenis (Bryce and Edith M. Bowmar Professor in Humanistic Studies) en voorzitter van de afdeling Geschiedenis. Als voormalig directeur van Cornell’s Peace Studies Program, is hij daarenboven momenteel directeur en tevens oprichter van het Program on Freedom and Free Societies.

Barry Strauss De moord op Julius Caesar Een reconstructie 326 bladz. geïllustreerd uitg. Omniboek ISBN 9789401920407

https://www.stretto.be/2022/11/02/barry-strauss-de-geboorte-van-het-romeinse-keizerrijk-marcus-antonius-cleopatra-en-octavianus-in-de-slag-bij-actium-een-bijzondere-uitgave-van-omniboek-niet-te-missen/

https://www.stretto.be/2021/09/09/barry-strauss-van-augustus-tot-constantijn-de-geschiedenis-van-het-romeinse-rijk-aan-de-hand-van-tien-keizers-een-uitgave-van-omniboek/