Beleef de aanstekelijke hilariteit van “Messager, Coups de Roulis”, door Les Frivolités Parisiennes o.l.v. Alexandra Cravero, op het label B Records.

Het Orchestre des Frivolités Parisiennes werd opgericht door Benjamin El Arbi en Mathieu Franot is sinds 2012 bezig om het licht Frans lyrisch repertoire van de 19de en 20ste eeuw nieuw leven in te blazen. Als voorbeeld, hun nieuwe opname van de komische operette, “Coup de roulis” uit 1928.

De Franse dirigent en componist, André Messager (1853-1929) studeerde o.a. bij Saint-Saëns en maakte naam als componist van operettes en komische opera’s. Zijn bekendste werk was de operette “Veronique”. Samen met Gabriel Fauré, componeerde hij de “Messe des pêcheurs de Villerville”. Als dirigent was Messager van 1901 tot 1906, artistiek leider van Covent Garden in Londen en van 1906 tot 1913 mededirecteur, samen met Leimistin Broussan, van de “Opéra Garnier” in Parijs. In de jaren 1908-1919, was hij chef-dirigent van het “Orchestre de la Société des Concerts du Conservatoire”. In 1902, dirigeerde hij de wereldpremière van “Pelléas et Mélisande” van Debussy in de Opéra-Comique in Parijs waar hij ook een aantal jaren werkzaam was. De nog jonge Pierre Monteux leerde daar van hem het vak.

Op de vaak hilarische teksten van Albert Willemetz (foto), naar de gelijknamige roman van de marine officier, Maurice Larrouy (1882-1939), heeft de Messager elegante en verfijnde muziek gecomponeerd, onweerstaanbaar verleidelijk, waar liefde en humor hartstochtelijk met elkaar verweven zijn. De librettist, Albert Willemetz (1887-1964) (foto) was de tekstschrijver van het chanson, “Mon homme”, van Maurice Yvain (gepopulariseerd in 1920, in de Revue, “Paris qui jazz”, door Mistinguett), en was één van de vaders van de moderne operette (o.a. “Phi-Phi” (1918) en “Dédé” (1921)).

Melancholie komt en gaat vooraleer in een vlaag van goed humeur, op het slagschip “Montesquieu”, Kermao in de armen valt van de mooie Béatrice. De Hoge Commissaris van de Republiek, die de boot moet inspecteren, wordt betrapt door de avonturier Sola Myrrhis, onder het oog van haar voormalige minnaar, commandant Gerville, die nu verliefd is op Béatrice. Deze hilariteit houdt ruim twee uur aan, tot aan het onvermijdelijke happy end. Gesproken en gezongen teksten wisselen elkaar af. Warm aanbevolen.

André Messager Coups de Roulis Les Frivolités Parisiennes cd B Records LBM067-D

https://www.stretto.be/2024/03/27/maurice-yvain-albert-willemetz-yes-door-les-frivolites-parisiennes-op-het-label-alpha-heerlijk/