“Live at Festival d’Aix-en-Provence”, door Medinea Session, Orchestre des jeunes de La Méditerranée en Claron McFadden o.l.v. Fabrizio Cassol, op het label Fuga Libera.

Medinea Session is een uniek ensemble van 23 getalenteerde muzikanten, waarvan de meesten afkomstig zijn uit het Middellandse Zeegebied. Het bijzondere karakter van de groep komt voort uit zowel de individuele mix van instrumenten als de innovatieve muzikale ideeën; elke speler is niet alleen een componist, maar ook een solist van het hoogste kaliber, een combinatie die de muziek van het ensemble een ongeëvenaarde rijkdom en diversiteit geeft.

Het cultureel erfgoed van de spelers varieert van jazz tot Soefi-Gnawa via Turkse, Arabische en Balkanmuziektradities, die allemaal naadloos in het repertoire van het ensemble zijn gemengd. Het kenmerkende geluid van Medinea Session roept emoties op die variëren van de diepste melancholie tot de meest vreugdevolle verheffing, een weerspiegeling niet alleen van de grote migraties van zielen die de geschiedenis van het Middellandse Zeegebied hebben gekenmerkt, maar ook van de stralende kracht van hoop. Terwijl deze getalenteerde jonge spelers de vitaliteit van deze regio belichamen, brengen ze ook een eerbetoon aan haar tradities en haar uitdagingen.

Fabrizio Cassol (1964) is een Belgische saxofonist en componist en de eerste gebruiker van de aulochroom (een dubbele sopraansaxofoon). Hij is al meer dan 25 jaar componist en saxofonist van Aka Moon. Hij werkte samen met choreografen Alain Platel (Coup Fatal, VSPRS, Pitié!, Uit De Bol), Anne Teresa De Keersmaeker, Lemi Ponifasio en Faustin Linyekula, met componist Philippe Boesmans en met opera- en theaterdirecteur Luc Bondy (TJ Stan). Zijn interesse in muziek van buiten Europa ontstond door zijn bezoek aan de Aka Pygmeeën (de Republiek Centraal-Afrika) in 1992, wat resulteerde in zijn onderzoek naar de link tussen oraliteit en muzikale transcriptie. Deze passie komt tot uiting in talrijke samenwerkingen en projecten zoals die met Oumou Sangare, Baba Sissoko, U.K. Sivaraman en Doudou N’Diaye Rose en in AlefBa & Aka Balkan Moon. Samen met DJ Grazzhoppa richtte hij de allereerste bigband op, bestaande uit 14 DJ’s, en samen met instrumentenbouwer François Louis bedacht hij het concept van de Aulochrome, het eerste chromatische polyfone blaasinstrument.

De Medinea Sessions zijn een multinationaal initiatief dat is gecreëerd door het Medinea  Network binnen het Festival d’Aix-en-Provence met de deelname van vijf mediterrane steden, waaronder Aix-en-Provence (Frankrijk), Istanbul (Turkije), Valletta (Malta), Nuoro (Sardinië) en Lissabon (Portugal). De sessies brengen de diverse klanken van de Middellandse Zee naar het concertpodium door middel van interculturele optredens van een groep jonge muzikanten uit verschillende mediterrane landen onder leiding van de jazzsaxofonist en componist Fabrizio Cassol.

Tracklist:

Waves Of Camargo: Opening

Waves Of Camargo: Part I

Waves Of Camargo: Part II

Haramlak

Jurjna Dance

My Island: Part I

My Island: Part II

Desert: Part I

Desert: Part II

Home: Part I

Home: Part II

The Balkan Carousel: Part I

The Balkan Carousel: Part II

Live at Festival d’Aix-en-Provence Medinea Session, Orchestre des jeunes de La Méditerranée, Fabrizio Cassol, Claron McFadden cd Fuga Libera FUG833