Violet Moller, “Het paleis van de sterrenwachter”, een magnifieke, magisch-wetenschappelijke uitgave van Meulenhoff.

Violet Moller, de bestsellerauteur van “De zeven steden”, neemt u dit keer mee naar zeven plekken die het toneel waren van de belangrijkste wetenschappelijke ontdekkingen van de 16de eeuw: Neurenberg, Leuven, Mortlake, Kassel, (H)ven, Praag en Atlantis. Een fascinerende reis langs zeven plekken in Noord-Europa, die het hart vormden van de sublieme ontwikkeling van de wetenschap in de 16de eeuw. Niet te missen!

Het einde van de 16de eeuw was een tijd met veel vrijheid in de zoektocht naar kennis. In deze periode was het nog tamelijk gebruikelijk om magie naast meetkunde te bestuderen, om een gerespecteerd arts te zijn die op zoek was naar de steen der wijzen, een wiskundige die engelen consulteerde of een astronoom die zijn bevindingen in verzen presenteerde. In de traditionele wetenschapsgeschiedenis wordt deze periode vaak over het hoofd gezien, omdat die niet past in het lineaire verhaal van de wetenschappelijke vooruitgang tot aan de verlichting.

Betreed de mysterieuze wereld van de 16de -eeuwse wetenschap, waar astronomen en alchemisten laboratoria deelden… ‘want er zit magie in deze pagina’s. In 1543 verklaarde Nicolaus Copernicus (foto) dat de aarde om de zon draaide, waarmee hij eeuwen van scholastieke veronderstellingen omverwierp. Een nieuw tijdperk kwam in zicht – een tijdperk geleid door observatie, technologie en logica. Maar voortekenen en elixers verdwenen niet uit het 16de-eeuwse laboratorium. Amuletten en drankjes waren nog steeds te vinden tussen glinsterende koperblaasinstrumenten en in leer gebonden boeken. De grens tussen het natuurlijke en het bovennatuurlijke bleef poreus, nog te definiëren. Van het ijzige Deense observatorium van Tycho Brahe tot de rokerige, met zwavel besmeurde werkplaats van John Dee, Violet Moller toert door het intellectuele hart van de vroege Europese wetenschap.

“Inside the Stargazer’s Palace” verkent de rijke, multidisciplinaire cultuur en onthult een oogverblindende vergeten wereld, waar alle kennis, hoe geheimzinnig ook, te goeder trouw kon worden nagestreefd. ‘In deze fascinerende studie van de vroege wetenschappelijke revolutie, toen experimenteel denken begon op te komen uit de middeleeuwse scholastiek, brengt Violet Moller de pioniers van dit nieuwe tijdperk tot leven. Inside the Stargazer’s Palace dompelt u onder in een onweerstaanbaar netwerk van wetenschappers, onvoorspelbare beschermheren en religieuze controverse in de 16de eeuw, de voorkamer van de moderne wereld. Violet Moller is een zelfverzekerde en deskundige gids voor deze wereld, die schrijft met een lichte toets en een aanstekelijke liefde voor haar onderwerp. Inside the Stargazer’s Palace neemt u als lezer mee naar plaatsen die u waarschijnlijk nooit heeft bezocht en naar figuren die u waarschijnlijk niet kent.

Moller bouwt verder aan het verhaal over de verspreiding van wetenschap aan de hand van een aantrekkelijke methode: het volgen van de verhalen van mensen, en het bezoeken van de verschillende plekken die ze prachtig beschrijft. Een meeslepend boek. In haar verhelderend betoog over deze hervormende periode laat geschiedkundige Violet Moller zien hoe twee lijnen – het praktische en het magische – samenkwamen en elkaar versterkten. Moller ontrafelt op indrukwekkende wijze de geschiedenis van de premoderne wetenschap en op zo’n manier dat de lezer van de eerste tot de laatste bladzij geboeid blijft.  Een Indrukwekkend boek over duizend jaar geschiedenis. “Inside the Stargazer’s Palace” werd schitterend vertaald door Theo Schoemaker.

Violet Moller is een historicus en schrijver. Ze promoveerde op intellectuele geschiedenis aan de universiteit van Edinburgh, waar ze haar dissertatie schreef over de bibliotheek van een 16de -eeuwse geleerde. Ze heeft drie populaire naslagwerken geschreven voor de uitgeverij van de Bodleian Library. Voor haar eerste verhalende geschiedenisboek, De zeven steden, heeft ze de Royal Society of Literature Jerwood Award for Non-Fiction gewonnen. Ze woont in een dorp net buiten Oxford met haar man en drie dochters.

Violet Moller Het paleis van de sterrenwachter 304 bladz. uitg. Meulenhoff ISBN 9789089682796

https://www.stretto.be/2019/11/09/violet-moller-de-zeven-steden-een-schitterend-boek-uitgegeven-door-meulenhoff/