Peter van Dael, “Van catacombe tot Sixtijnse Kapel, Geloof verbeeld in de vroegchristelijke tijd, middeleeuwen en renaissance”, een uitgave van Walburg Pers.

Dit bijzonder interessant boek behandelt naast het ‘hoe’ (stijlgeschiedenis), vooral het ‘wat’ (iconografie) van voorstellingen, vanaf de vroegchristelijke tijd tot en met de renaissance. Peter van Dael, onderzocht de bedoelingen van de opdrachtgever en de kunstenaars en beantwoordde de vragen hoe de beschouwer het kunstwerk zag en hoe kunst functioneerde in het leven van toen.

Om dit alles te duiden verdiepte hij zich iconologisch in de context waarbinnen het beeld functioneerde. Dit boek beweegt zich d.m.v. Iconografisch onderzoek vooral op het vlak van de iconografie /iconologie en gaat met name in op de vraag, had het kunstwerk een didactische of cultische functie en wat waren de diverse functies van de voorstellingen? Na de besprekingen van catacombenfresco’s en sarcofagen, mozaïeken, symbolen, portretten en iconen van de vroegchristelijke kunst en de iconen van de Macedonische renaissance binnen de Byzantijnse kunst, vervolgt de auteur met de middeleeuwse kunst.

Hij heeft het dan over de Karolingische renaissance, de Romaanse en Gotische kunst, en vraagt hij zich af wat werd afgebeeld in de middeleeuwen en hoe kunst toen kon functioneren. Bij dit alles onderscheid hij een didactische, cultische en esthetische functie, de anagogische functie en wat hij de empathie opwekkende functie noemt. Na deze periode bespreekt hij aan de hand van de Stanza della Segnatura van Rafaël en Michelangelo, de renaissance.

Dr. Peter van Dael SJ heeft, na studies filosofie/theologie en kunstgeschiedenis, kunstgeschiedenis gedoceerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de Pontificia Università in Rome. Hij is bijzonder geïnteresseerd in iconografie/iconologie en het functioneren van het beeld, zoals blijkt uit zijn eerdere publicaties, o.a. Tot lering en verering. Functies van kunst in de Middeleeuwen (1997) en De verbeelding van het Woord. De Middeleeuwen. Een iconografische studie (2003).

Peter van Dael Van catacombe tot Sixtijnse Kapel Geloof verbeeld in de vroegchristelijke tijd, middeleeuwen en renaissance geïllustreerd 224 bladz. Walburg Pers ISBN 9789464562088