“Tchaïkovski, Grieg, Sibelius, Glinka, Everlasting Seasons”, door Vanessa Wagner, piano, op het label la dolce volta.

Haar nieuwsgierigheid, haar honger naar ontdekking en haar inzicht, hebben Vanessa Wagner ertoe aangezet om eclecticisme te cultiveren, om paden te bewandelen die minder bekend zijn, en om u mee te nemen naar plekken waar we haar niet zouden verwachten. De pianiste werd dan ook de auteur en verteller van een verhaal over schaduwen en licht, doorheen de seizoenen. Subliem!

Vanessa Wagner, is zeer toegewijd aan het proces van het creëren van nieuwe muziek en heeft ook een passie ontwikkeld voor de minimalistische beweging en een opvallende voorliefde ontwikkeld voor muziek van een extreme soberheid. Vanuit haar vele onderdompelingen in vaak hypnotiserende klankwerelden, is Vanessa Wagner een ander persoon geworden, vrijer en bereidwilliger om zichzelf te onthullen. En zo is het dat ze ons nu waarschijnlijk haar meest persoonlijke opname aanbiedt, een bijzonder origineel programma, dat ze zo maar eventjes gedurende twee lange jaren heeft ontwikkeld, waarin ze uiteindelijk een fascinerend, denkbeeldig, gefantaseerd verhaal construeert op basis van miniaturen van Grieg, Tsjaikovski, Sibelius en Glinka.

Vanessa Wagner (1973) studeerde bij Dominique Merlet aan het Conservatoire de Paris. Op 17-jarige leeftijd won ze de eerste prijs en ging ze studeren bij Jean-François Heisser. Op aanbeveling van de pianist Leon Fleisher nam ze een plaats in aan de academie in Cadenabbia, in Italië, waar haar leraren Fleisher zelf, Fou Ts’ong, Karl Ulrich Schnabel, Murray Perahia en Alexis Weissenberg waren. Ze werd in 1999 bekroond met de Victoire de la Musique (het Franse equivalent van de Grammy Award) als de meest veelbelovende instrumentale soliste.

Tracklist:

Peter Tchaikovsky: Les saisons op. 37a

Edvard Grieg: Pièces lyriques

Jean Sibelius: 3 Impromptus op. 5

Michael Glinka: La Separation

Tchaïkovski Grieg Sibelius Glinka Everlasting Seasons Vanessa Wagner cd la dolce volta LDV126