“Het grote filosofieboek”, een indrukwekkende uitgave van Noordboek.

Het Grote Filosofieboek maakt de belangrijkste ideeën van de grootste denkers toegankelijk. De ideeën worden verhelderd met tijdlijnen, sleutelcitaten, foto’s, grafieken, mind maps, biografieën en historische achtergronden. Zo neemt dit prachtig boek u op een prettige manier mee door de fascinerende geschiedenis van de filosofie.

De geschiedenis van de filosofie is een immens boeiend epos over de ontdekking van ideeën, inzichten en leringen van de grootste en meest creatieve denkers in de geschiedenis. Maar, hoewel we in de afgelopen 2000 jaar, beter zijn gaan begrijpen hoe wijzelf en de wereld om ons heen in elkaar steken, weten we eigenlijk nog steeds niet zo goed hoe het precies zit. Filosofie blijkt niet iets voor suffe oude mensen met baarden, maar een middel dat ieder gesprek kan veranderen in het interessantste gesprek ooit. In tijden waarin alles een direct praktisch nut moet hebben, vragen sommigen zich af, wat ben je nu met filosofie? Nochtans is filosoferen dé manier bij uitstek om te ontsnappen aan de waan van de dag en stil te staan bij wat er echt toe doet. Door te denken leer je nl. jezelf kennen en bevrijd je jezelf en de anderen van hemeltergende, eigenwijze betweterigheid.

Filosofie wordt vaak gezien als een zingevingssysteem, dat alles in één klap probeert te verhelderen. In die zoektocht naar inzicht en waarheid zijn we manipuleerbaar, bv. door goeroes, pseudo intellectuele charlatans en obscurantisten. Het is de taak van de filosofie om inzicht van illusie te onderscheiden. Daarvoor gebruiken we de ‘analytische’ stijl van filosoferen. Filosofie bakent nl. door het denkbare af te bakenen, het ondenkbare af. Zij moet het ondenkbare door het denkbare begrenzen. Dit ondenkbare noemde Wittgenstein, in navolging van Mauthner, het mystieke, het onuitsprekelijke. Men wijst het onzegbare aan door het zegbare duidelijk te stellen. Dit onzegbare is het mystieke, en het mystieke is het ethische, het leven en het ik. Het subject is een grens van de wereld, en niet hoe de wereld is, is mystiek, maar dàt ze is! De zin van de wereld moet erbuiten liggen. De oplossing van het mysterie van het leven in ruimte en tijd is gelegen buiten ruimte en tijd. Volgens Wittgenstein was de juiste methode in de filosofie niets te zeggen dan wat gezegd kan worden. Alles zo eenvoudig mogelijk, maar dan ook niet eenvoudiger…

“Verwondering is bij uitstek een eigenschap van de filosoof, want met verwondering begint de filosofie”. Ontdek wat filosofen dachten over de fundamentele vragen die we onszelf stellen: wat is de zin van het leven? Wat is betrouwbare kennis? Wat moet ik doen en wat is de mens? Lees de antwoorden van grote filosofen en maak kennis met de verschillende takken van de filosofie zoals de metafysica en de ethiek.

Het boek is ingedeeld in zes grote tijdvakken: de oudheid, de middeleeuwen, renaissance en rationalisme, tijd van revoluties, de moderne wereld en de hedendaagse filosofie. Het is voorzien van een verklarende woordenlijst met alle filosofische termen en het register met alle filosofen die in het boek vermeld worden. De zes auteurs, Clive Hill, Douglas Burnham, John Marenbon, Marcus Weeks, Peter J. King en Will Buckingham, zijn allen gepromoveerd in de filosofie en doceren aan verschillende universiteiten of hebben meerdere publicaties op hun naam staan. Ze slaagden erin de verschillende wijsgeren tot leven te brengen en hun belang in een heldere taal te beschrijven.

Het grote filosofieboek Will Buckingham, Douglas Burnham, Clive Hill, Peter J. King, John Marenbon, Marcus Weeks 352 bladz. Uitg. Noordboek ISBN 9789464710526