In Alexandrië wil het verleden maar geen geschiedenis worden. Dit is een verrijkende en meeslepende vertelling over een mythische stad en de moeizame omgang met een legendarisch verleden.
Alexandrië, een miljoenenstad aan de noordwestpunt van de Nijldelta in Egypte, aan de Middellandse Zee, werd genoemd naar Alexander de Grote, die een wereldrijk vestigde waar ook het huidige Egypte deel van uitmaakte. In zijn opdracht ontwierp en bouwde de Griekse architect Dinocrates de stad vanaf ongeveer 330 v.Chr. op de plek waar de Nijldelta, de woestijn en de Middellandse Zee elkaar ontmoeten. Alexandrië was een van de vele steden die werden gesticht in opdracht van en/of vernoemd naar Alexander de Grote.
Lange tijd is de stad tevens het belangrijkste internationale centrum geweest van cultuur, kennis en geleerdheid tijdens de periode van de Oudheid en vroege middeleeuwen. Dit was het werk van de Griekse dynastie der Ptolemaeën die wetenschap en cultuur stimuleerden, om prestige te verkrijgen onder de hellenistische buurkoninkrijken. Dit begon al minder dan honderd jaar na de vestiging van de stad.
Vraag een inwoner van Alexandrië naar het mooie van zijn stad, en hij begint over het verleden. Van Alexander de Grote en de mythische bibliotheek tot de gloriedagen aan het begin van de 20e eeuw, toen de Egyptische stad de grandeur van een Europese hoofdstad had. Vandaag de dag is er echter weinig meer over van dat heroïsch verleden. De stad is ernstig in verval, drenkt in nostalgie en veel Alexandrijnen willen weg.
In dit boek neemt Eduard Cousin u mee op een journalistieke reis door de moderne geschiedenis van Alexandrië. De stad ontworstelde zich aan het koloniaal juk, maar kreeg er nieuwe problemen voor terug. De Middellandse Zee, ooit de verbindingslijn met de wereld, werd een harde Europese grens. Bedreven onderzocht Cousin hoe de geschiedenis doorwerkt in het heden en hoe iedereen zijn eigen verhaal op de stad blijft projecteren. Alexandrië is een boek dat je aan het denken zet over culturele grenzen, identiteit en nostalgie, maar bovenal vertelt het over een grandioze stad in de schaduw van een nog grandiozere geschiedenis.
Eduard Cousin woonde meer dan een decennium in Egypte, waar hij als correspondent verslag deed voor onder andere ew, nrc en France24. In 2021 verscheen zijn boek over Egypte na de Arabische Lente, Nu de wereld niet meer kijkt.
Eduard Cousin Alexandrië Het verhaal van een stad die leeft in het verleden 237 bladz. uitg. atlas contact ISBN 9789045049168