Robert Fayrfax (1464-1521) overbrugt de kloof tussen het Eton Choirbook en Thomas Tallis. Niemand voor hem had het soort expressieve kracht bereikt dat hij in deze vier antifonen wist te bereiken. Ze waren baanbrekend en uitzonderlijk.
De muziek van Robert Fayrfax wordt over het algemeen geassocieerd met de bloemrijke stijl van het Eton Choirbook, een verzameling van 93 composities, samengesteld tussen 1490 en 1502. Als één van de weinige overgebleven muziekmanuscripten uit de regeerperiode van koning Hendrik VII, wordt het koorboek gedomineerd door Mariale werken. Wie denkt Fayrfax en alle andere muziek uit die periode – Eton, Browne, Cornysh, Lambe, Taverner en de vroege Tallis – te kennen, verwacht niet de helderheid van muzikale gedachte, de directheid van expressie in de tekstzetting of de handhaving van een zeer emotionele sfeer over lange perioden zoals we die hier ervaren in de votief antifonen gepresenteerd door Peter Philipps en de Tallis Scholars.
Peter Phillips (1953) werd geboren in Southampton en studeerde aan Winchester College (1967-1971) en St John’s College, Oxford (Organ Scholar 1972-1975). Hij studeerde muziek bij Hugh Macdonald, Denis Arnold en David Wulstan. Vervolgens gaf hij les aan de Universiteit van Oxford, het Trinity College of Music en het Royal College of Music in Londen (waar hij het Chamber Choir leidde als opvolger van David Willcocks), maar had in 1988 al deze posten neergelegd om een voltijdse carrière na te streven als dirigent.
Phillips’ eerste concert met de Tallis Scholars vond plaats in de St Mary Magdalen’s Church in Oxford op 3 november 1973. De groep bestond uit koorgeleerden (vandaar het gebruik van het woord ‘Scholars’ in de titel) en leken van het toonaangevende Oxbridge-koor. Vanaf het begin streefde Phillips ernaar een onderscheidend geluid te produceren, beïnvloed door koren die hij bewonderde, in het bijzonder de Clerkes of Oxenford. Het repertoire dat hij koos was echter eigenzinnig, gebaseerd op zijn verlangen om verwaarloosde hoeken van het polyfone repertoire te verkennen, zowel continentaal als Engels. Dit eerste concert bevatte muziek van Obrecht, Ockeghem en Lassus . Na de oprichting van Gimell Records in 1980 hebben de Tallis Scholars de platencatalogus aangevuld, door cd’s op te nemen die gewijd waren aan toen nog relatief onbekende componisten als Obrecht, Ockeghem, Cardoso, White, Clemens, Gombert en Mouton.
Tracklist:
Maria plena virtute
Ave Dei Patris
O Maria, Deo grata
Eterne laudis lilium
Robert Fayrfax Maria Plena VirtuteThe Tallis Scholars Directed by Peter Phillips cd Gimell CDGIM054