In ‘Cleopatra’ scheidt Dick Harrison feit van fictie en lukt het hem om Cleopatra, de laatste Ptolemaeïsche vorst van Egypte, dichterbij te brengen, als koningin, als politica, als moeder van vier kinderen en als vrouw. Want ondanks haar illustere reputatie is er maar weinig dat we zeker weten over Cleopatra, haar leven, haar denkwereld en haar uiterlijk. Wat we wel weten is opgetekend door Romeinse vijanden en daarmee gekleurd.
Cleopatra, een van de meest iconische figuren uit de geschiedenis, wordt terecht herinnerd als een slimme en charismatische heerseres. Maar weinigen realiseren zich vandaag de dag dat zij de laatste was in een lange rij Egyptische koninginnen die die naam droeg.
Cleopatra wordt beschouwd als een van de mooiste vrouwen uit de geschiedenis en staat tegenwoordig bekend als een machtige vorst, die haar vrouwelijke charmes in de strijd gooide ten behoeve van haar volk. Eigentijdse bronnen beschrijven haar als verkwistende, immorele despoot, als sluwe verleidster. Een ding is zeker: Cleopatra’s positie als farao en haar relaties met Julius Caesar en Marcus Antonius maakten haar een machtsfactor in een cruciale fase in de geschiedenis van de Mediterrane wereld. In deze rijk geïllustreerde biografie ontrafelt Dick Harrison kundig Cleopatra’s figuur en haar leefwereld.
Cleopatra was de laatste Hellenistische heerser. Zij regeerde als vrouwelijke farao over Egypte vlak voordat het land werd ingelijfd bij het Romeinse Rijk. Door haar af te schilderen als een oosterse slechterik, maakten de Romeinen haar het onderwerp van een zeldzame vorm van negatieve propaganda. Hun bizarre en fantasierijke overdrijvingen bezorgden haar een beroemdheid die tot op de dag van vandaag voortduurt.
Iedereen denkt te weten hoe Cleopatra eruit zag, maar iedereen gokt. De charismatische schoonheidskoningin van de oudheid, Cleopatra van Egypte, is een van de meest fascinerende raadsels uit de geschiedenis. Hoewel ze opvallend lang en effectief regeerde, wordt ze alleen herinnerd vanwege haar liefdesaffaires en onopgeloste sterfgevallen. En het is de schuld van haar vijanden: hun intense laster bezorgde haar het eeuwige leven in de geschiedenisboeken. Maar hoeveel is er waar? Had ze echt parels in azijn opgelost en gedronken om indruk te maken op Marcus Antonius? Komt de vertolking van de rol door Elizabeth Taylor in de film in de buurt van de historische realiteit? Wat weten we eigenlijk over Cleopatra?
Het is een historische ironie dat we geen idee hebben hoe de beroemdste schoonheidskoningin ter wereld eruit zag. Er zijn geen portretachtige afbeeldingen van de Egyptische heerseres Cleopatra bewaard gebleven. We verwijzen naar de schuin afgetekende Romeinse afbeeldingen, waarin ze mannen als Julius Caesar en Marcus Antonius verleidt en voor de gek houdt. Als hun maîtresse en koningin van Egypte groeide zij uit tot een invloedrijke speelster in een cruciaal stadium in de geschiedenis van het Middellandse Zeegebied. In zijn toegankelijke biografie gaat Dick Harrison verder dan de Cleopatra uit mythe en propaganda.” Kleopatra” werd vertaald door Ger Meesters.
Dick Harrison (1966) is hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Lund. Hij schrijft blogs, artikelen, romans en non-fictieboeken en maakt tv-documentaires over Europese en Zweedse geschiedenis. Eerder schreef hij o.a. “De volksverhuizingen: De geschiedenis van West-Europa, 375-800”, “De Zwarte Dood: De pandemie van de pest” en “De geschiedenis van de slavernij: van Mesopotamië tot moderne mensenhandel”.
Dick Harrison Cleopatra Het leven van een legendarische koningin 202 bladz. geïllustreerd Omniboek ISBN 9789401919715