Georges Bizet, boek+4 cd, alweer een magnifieke een uitgave van Palazzetto Bruzane.

Het Palazzetto Bru Zane heeft ervoor gekozen om Georges Bizet in 2025 te eren, ter gelegenheid van zijn 150ste sterfdag. En dit met onbekende composities, die verder gaan dan enkel zijn wereldberoemd geworden, groots meesterwerk, “Carmen”.

Bizet had een vader die kapper en pruikenmaker was en zangleraar was geworden, en een moeder die amateurpianiste was. In zijn familie kreeg Bizet zijn eerste muzieklessen. Hij was een getalenteerde student en werd in 1848 ingeschreven aan het Conservatorium dankzij de tussenkomst van zijn oom François Delsarte, een toekomstige bewegingstheoreticus. Al snel won hij eerste prijzen in de klassen van Marmontel (piano), Benoist (orgel) en Halévy (compositie). Tijdens zijn privélessen bij Zimmermann ontmoette hij Gounod, wiens invloed doorslaggevend bleek, zoals blijkt uit zijn meesterlijke Symfonie in C (1855).

Bizet was buitengewoon vroegrijp, vooral in zijn beheersing van het orkest, en in deze periode begon hij successen te boeken. Nadat hij in 1856 de eerste prijs had gewonnen bij een operettewedstrijd die door Offenbach was georganiseerd (Le Docteur miracle), kreeg hij het jaar daarop academische erkenning met een eerste grote prijs in Rome, een beloning die hem een lang verblijf in de Villa Medici opleverde. Terug in Parijs met een nieuwe opera, Don Procopio, richtte hij zich definitief op zijn carrière als componist. Naast enkele pianostukken (Jeux d’enfants) en talrijke transcripties, melodieën, motetten (Te Deum) en zeldzame orkestwerken (Symfonie “Roma”, toneelmuziek uit L’Arlésienne), wijdde Bizet zich vooral aan het componeren van lyrische werken (Les Pêcheurs de perles, 1863, La Jolie Fille de Perth, 1867, Djamileh, 1872), waarvan het onbetwiste hoogtepunt Carmen bleef, dat hij slechts enkele maanden voor zijn vroegtijdige dood schreef.

Maar, Georges Bizet was niet alleen de componist van Carmen, de Franse opera die het vaakst ter wereld werd uitgevoerd. In een carrière van minder dan twintig jaar produceerde hij werken in elk genre, o.a. orkestmuziek, pianostukken, cantates, opera’s en liederen. Hij toonde al vroeg een meesterschap in orkestratie en kon al snel zijn smaak voor oriëntalisme en folklore de vrije loop laten. Dit portret biedt een kans om werken te ontdekken die nooit tijdens zijn leven werden uitgevoerd, sommige moesten zelfs wachten tot 2024 voor hun première. Van bijzonder belang is de ‘ode-symfonie’ “Vasco de Gama”, die de romantische smaak voor grote historische epen illustreerde, en “Le Retour de Virginie”, een cantate voor de Prix de Rome, die de componist in 1855 aan zijn leraar presenteerde. Pianomuziek en melodieën herinneren eraan dat Bizet ook een gewild saloncomponist was, wiens talent door het nageslacht is geconsacreerd in liederen als “La Coccinelle” en “Les Adieux de l’hotesse arabe”.

De solisten zijn Sahy Ratia, Philippe-Nicolas Martin, Isabelle Druet, Maxime Le Gall, Mélissa Petit, Thomas Dolié, Cyrille Dubois, Célia Oneto Bensaid (piano), Marie-Andrée Bouchard-Lesieur, Patrick Bolleire, Nathanäel Gouin (piano), Florian Caroubi (piano), Adèle Charvet, Anthony Romaniuk (piano), Karina Gauvin, Huw Montague Rendall en Julien Dran. Naast hen, cLes Siècles, Chœur de l’Opéra de Lille, Flemish Radio Choir, Orchestre national de Metz Grand Est, Orchestre National de Lyon, Le Concert de La Loge, François-Xavier Roth, David Reiland, Ben Glassberg, Reinoud Van Mechelen en Julien Chauvin.

Julien Chauvin is een Franse violist en dirigent, geboren in 1979 in Fontainebleau, gespecialiseerd in het uitvoeren van muziek op historische instrumenten met darmsnaren. Hij was samen met de klavecinist Jérémie Rhorer, medeoprichter van “Le Cercle de l’Harmonie” (2004-2014) en het “Quatuor Cambini-Paris” (2007). Julien Chauvin voltooide zijn studie in Nederland aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Vera Beths en studeerde verder bij Wilbert Hazelzet, Jaap ter Linden en Anner Bylsma. In 2003 won hij de internationale wedstrijd voor Oude muziek in Brugge. In 2015 besloot hij om het nieuw orkest “Le Concert de la Loge Olympique” op te richten, gespecialiseerd in de interpretatie van het barokrepertoire op historische instrumenten. Julien Chauvin heeft ook een viool solo carrière en is gastdirigent van de Esterházy Hofkapelle, het Regionaal Orkest Avignon Provence, de Folger Library in Washington, het Orkiestra Historyczna Katowice, het “Orchestre Français des Jeunes”, “Les Violons du Roy” en het “Kammerorchester Basel”.

Inhoud:

CD 1: Djamileh

CD 2:

Vasco de Gama

Chœurs avec orchestre (La Golfe de Baia; La Chanson du rouet; Choeur d’etudiants; La Mort s’avance)

Ouverture la mineur

CD 3:

Le Retour de Virginie

Musique pour piano

Mélodies

CD 4:

Clovis et Clotilde

Musique pour piano

Mélodies

Georges Bizet 1838-1875) Djamileh Vasco de Gama  Cantates Musique chorale Mélodies Musique pour piano Portraits volume 6 boek+4 cd Palazzetto Bruzane