Arthur Schnitzler, “De dokter van het kuuroord”, in de stijl van de Wiener Sezession, uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts.

“De dokter van het kuuroord” (“Dokter Gräsler, Baddokter”) werd geschreven in 1914 en gepubliceerd in het Berliner Tageblatt in de late winter van 1917. S. Fischer publiceerde het boek in hetzelfde jaar in Berlijn. Dokter Emil Gräsler, voormalig scheepsarts op de oceanen, wil zich als eenzame vrijgezel settelen en kiest door gebrek aan zelfvertrouwen uiteindelijk voor een middenweg…

Arthur Schnitzler schreef “De dokter van het kuuroord” op het hoogtepunt van zijn kunnen. Het is een hartverscheurend verhaal maar dat je niet kan lezen zonder een glimlach. Hoofdpersoon dokter Gräsler, een man van in de veertig, is een arts zonder vaste standplaats. In de winter behandelt hij gasten op het zonnig eiland Lanzarote, in de zomer houdt hij praktijk in een Duits kuuroord. Ooit was hij scheepsarts, met in ieder stadje een avontuurtje maar nu zijn slapen beginnen te grijzen gaat hij op zoek naar standvastigheid.

Dokter Gräsler, inmiddels 48 jaar oud, gaat niet meer naar zee, maar brengt de winters door als kuuroordarts op Lanzarote. Na de zelfmoord van zijn ongehuwde zus Friederike bracht hij de zomer thuis in Duitsland door, waar hij werkte als arts in een klein kuuroord. Daar ontmoet hij de 27-jarige Sabine Schleheim, de dochter van een mislukte operazangeres, en wordt verliefd op haar. Sabine zou op verzoek van haar vader zangeres worden, maar werkte daarna als verpleegster. Haar verloofde, een arts, was jong overleden.

Dokter Gräsler ziet dat Sabine de vrouw van zijn dromen is, maar hij heeft niet de moed om haar tegen te houden. Sabine doet dit schriftelijk – ze stort zich op hem, zoals ze het zelf zegt. Sabine denkt praktisch. Dr. Gräsler zou het vervallen sanatorium in het kleine kuuroord moeten kopen en renoveren. Sabines vader wil de dokter indien nodig financieel steunen. Dr. Gräsler, de excentriekeling, egoïst en cultuurbarbaar, vlucht naar zijn geboortestad om te ontkomen aan het voorstel van Sabine. Daar wil hij met zijn oude vriend, de advocaat Böhlinger, de aankoop van het sanatorium bespreken. Böhlinger vertelt Gräsler dat Friederike’s erfenis voldoende is om de arts in staat te stellen een bescheiden, zorgeloos leven te leiden zonder professionele stress.

Naast “De dokter van het kuuroord” bevat deze publicatie een heruitgave van De jonge weduwe en een gloednieuwe vertaling van De vrouw van de wijze. Deze bevatten de belangrijkste thema’s uit Schnitzlers oeuvre, zoals de erkenning van de vrouwelijke seksualiteit, de sociale hypocrisie en de vergankelijkheid van het leven. “Dokter Gräsler, Baddokter” en de eveneens in deze uitgave opgenomen romans, “De vrouw van de wijze” (“Die Frau des Weisené (1896) en ‘De jonge weduwe’ (“Frau Berta Garlan (1900)) werden uit het Duits vertaald door Jef Rademakers.

Arthur Schnitzler (1862-1931) was de belangrijkste Oostenrijkse schrijver van het fin de siècle. Hij werd opgeleid als arts maar wijdde zijn leven aan het schrijven van gedurfde verhalen, romans en toneelstukken. Hij ontleedde vlijmscherp en met veel humor de Weense samenleving rond 1900. In zijn werk maakte hij korte metten met de dubbele moraal en hij liet zien dat ook vrouwen gedreven worden door seksuele begeerte. Zijn tijdgenoot Sigmund Freud prees hem vanwege zijn verbazend psychologisch inzicht.

Jef Rademakers (1949) is een Nederlands tv-regisseur, producent, tekstschrijver en bedenker van een aantal formats. Na studie aan de Universiteit van Amsterdam die hij afmaakte met een scriptie over Mieke Maaike van Louis Paul Boon, werd hij er wetenschappelijk medewerker en schreef hij televisiekritieken voor de Haagse Post. In 1975 maakte hij zijn eerste radioprogramma’s, waarna de televisie volgde. In 1978 bracht hij zijn eerste televisieprogramma, de Geloof, hoop en liefde show, gepresenteerd door Wim Neijman. Met zijn eigen productiehuis Dutch Dream Productions produceerde hij later Klasgenoten, gepresenteerd door Koos Postema, en de voor die tijd (1987) spraakmakende PinUp Club. In de jaren negentig trok hij zich terug uit de televisiewereld en vestigde zich in het Belgische Brasschaat. In 2016 publiceerde Rademakers de roman “De muzikale vluchteling” (uitgeverij De Blauwe Tijger, 2016).

Arthur Schnitzler De dokter van het kuuroord 340 bladz. uitg. Borgerhoff & Lamberigts EAN 9789464983081