“Wereldsteden van de Lage Landen” is een rijk geïllustreerde uitgave over de internationale geschiedenis van wel 41 Nederlandse en Belgische steden, met teksten van de hand van meer dan 50! tophistorici.
De termen Lage Landen en Nederlanden duiden geografisch op een laagvlakte in Noordwest-Europa die is ontstaan als delta van een aantal grote rivieren, met name de Rijn, Maas, IJssel en Schelde (zie ook Ontstaan van de Nederlandse ondergrond). De termen worden daarnaast gebruikt in de geschiedschrijving, met name om het gebied te beschrijven in de tijd waarin Nederland, België en Luxemburg nog niet als aparte staten bestonden. De Bourgondische en Habsburgse Nederlanden, met inbegrip van de later gevormde Republiek der Verenigde Provinciën, hadden toen grofweg de omvang van de huidige Benelux. Meer dan ‘de Lage landen’ is ‘de Nederlanden’ in gebruik gebleven als hyperoniem voor alle staats- en/of bestuursvormen die in dit gebied tussen 1384 en 1795 bestonden.
Steden bruisen van economische dynamiek, vormen het kloppend hart van culturele ontwikkeling en zijn dé plek waar mensen en ideeën samenkomen. De stad vormt een knooppunt van verbindingen met de rest van de wereld – en juist dat maakt ze zo interessant. In “Wereldsteden van de Lage Landen” vertellen Nederlandse en Belgische historici over 41 Nederlandse en Vlaamse steden die bij uitstek ‘wereldsteden’ waren. Klein of groot, beroemd of vergeten, oud of nieuw, in dit verrassend en bijzonder interessant en origineel boek, wordt duidelijk hoe Nederlandse en Belgische steden internationale vervlechtingen hebben belichaamd en bevorderd.
Zo was Brugge bv. in de 15de eeuw internationaal toonaangevend voor de schilderkunst, de jeneverhandel van Schiedam was direct verbonden met de slavenhandel in West-Afrika, en Kamerijk (Cambrai) en Atrecht (Arras) waren al in de 12deeeuw hotspots voor religieuze dissidenten uit heel Europa. Voeg daar aan toe dat de bouw van Almere onderdeel was van een internationale architectonische revolutie. Stuk voor stuk bieden de mini-geschiedenissen in dit boek een onderhoudende en leerzame kijk op zowel de historische als hedendaagse werkelijkheid.
De in 4 chronologisch geordende delen, 41 steden, zijn Nijmegen, Voorburg, Oudenaarde, de Zwinsteden (o.a. Sluis, Hoeke & Damme), Kamerijk, Atrecht, Borgloon, Ieper, Doornik, Groningen, Hassel, Brugge, Leuven, Deventer en Zutphen, (voor de Oudheid en Middeleeuwen). In Deel II (Vroegmoderne Tijd) worden Groenlo, ’S-Hertogenbosch, Antwerpen, Nieuwpoort, Namen, Middelburg, Luik, Alkmaar, Spa, Maastricht, Gent, Schiedam, Amsterdam en Oostende voorgesteld. In Deel III (De Lange Negentiende Eeuw) gaat het over Gent, Amsterdam, Brussel, Den Haag, Antwerpen, Rotterdam, Aalst en Leiden. Ten slotte worden in Deel IV (De Korte Twintigste Eeuw) o.a. Deventer, Wageningen, Breda, Amersfoort, Luxemburg, Almere, Ledeberg en Groningen voorgesteld.
Wereldsteden van de Lage Landen Stadsgeschiedenis van Nederland en België diverse auteurs 442 bladz. geïllustreerd uitg. Atlas Contact ISBN 9789045051055