Paolo Giacometti treedt over de hele wereld op als solist en als kamermusicus, zowel op historische als moderne instrumenten. Met deze 8 cd box presenteert hij op 4 vleugels uit de 19de eeuw, de complete, charmante pianomuziek van Gioachino Rossini, oorspronkelijk uitgebracht tussen 1998-2007, op acht cd’s op Channel Classics. Een feest!
Gioachino Rossini (1792-1868) beleefde het begin van zijn carrière reeds op de leeftijd van 18 jaar, wanneer zijn komische eenakter, “La cambiale di matrimonio”, op de avond van 3 november 1810, in het San Moisé-theater in Venetië werd opgevoerd. Vanaf dat moment zou de carrière van Rossini tot 1822, bestaan uit het componeren van meesterwerken, met succes, triomfen en flops. In 1822 huwde hij met de sopraan Isabella Colbran, en na de laatste opera voor zijn Italiaans publiek, “Semiramide”, vertrok hij naar Londen. In 1824 vestigde hij zich in Parijs waar, hij het “Théâtre Italien” leidde. Zijn laatste grote opera, “Guillaume Tell”, componeerde hij in 1829. Daarna componeerde hij enkel nog pianomuziek en religieuze muziek.
Het was met het komisch genre dat Rossini zijn grootste successen behaalde, meer bepaald met werken als “L’Italiana in Algeri” (1813), “Il Turco in Italia” (1814), “Il barbiere di Siviglia” (1816) en “Cenerentola” in 1817, Rossini’s laatste grote komisch werk in de traditionele betekenis. Tussen 1817 en 1819, het jaar van “Guillaume Tell”, die zijn operacarrière voortijdig afbrak, componeerde Rossini wel 15 opera’s seria maar slechts drie komische. Daarvoor had hij weliswaar reeds de vier komische meesterwerken gecomponeerd.
Rossini’s “Peches de vieillesse”, een verzameling stukken grotendeels voor piano, waaruit de hier opgenomen stukken afkomstig zijn, werd gecomponeerd in het laatste decennium van zijn leven, geheel voor zijn eigen vermaak en voor de gasten die massaal naar zijn beroemde samedis soirs kwamen. Deze werken laten de ouder wordende componist zien, die in zijn laatste gelukkige jaren kon terugkijken op een vol leven, een man met een vlijmscherp gevoel voor humor, nooit pedant en altijd klaar met een knipoog. Getypeerd door hun grote diversiteit zijn ze de uitingen van een uitzonderlijk talent dat zich had losgemaakt van muzikaal dogma: ironisch, meditatief, persoonlijk en niet bang voor afkeuring of zelfspot.
Paolo Giacometti speelt Rossini’s pianomuziek op 3 verschillende Erard vleugels en een Pleyel vleugel uit de verzameling van Edwin Beunk in Enschede. Met meer dan 20 voorbeelden bestrijkt de Edwin Beunk Collectie alle belangrijke fasen van de pianogeschiedenis tussen 1780 en 1870. Piano’s van grote bouwers als Rosenberger, Graf, Streicher, Broadwood, Erard, Pleyel en Blüthner geven een perfect beeld van de klankgeschiedenis van de fortepiano. De historische instrumenten in de Edwin Beunk Collectie zijn misschien prachtige meubelstukken, maar ze zijn in de eerste plaats wat ze moeten zijn: goed klinkende, goed spelende piano’s, een inspiratie voor moderne pianisten en fortepianospecialisten. Er zijn meer dan 200 opnames gemaakt met piano’s uit de collectie met beroemde pianisten van over de hele wereld.
Paolo Giacometti werd in 1970 geboren in Milaan, maar woont al vanaf zijn vroege jeugd in Nederland. Hij studeerde bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam, waar hij met de hoogste onderscheiding afstudeerde. Ook Gyorgy Sebök was een belangrijke inspiratiebron en had een grote invloed op zijn muzikale opleiding. Paolo Giacometti heeft vele prijzen gewonnen op zowel nationale als internationale concoursen. Hij heeft gespeeld met gerenommeerde orkesten onder vooraanstaande dirigenten als Frans Brüggen, Kenneth Montgomery, Laurent Petitgirard, Michael Tilkin en Jaap van Zweden. Naast zijn activiteiten als solist heeft Paolo Giacometti’s liefde voor kamermuziek geresulteerd in een succesvolle samenwerking met vooraanstaande musici als Pieter Wispelwey, Gordon Nikolich, Janine Jansen, Bart Schneemann en Viktoria Mullova. Paolo Giacometti is een veelgevraagd muzikant op kamermuziekfestivals in Europa, Canada en de Verenigde Staten. Hij heeft opgetreden in concertzalen over de hele wereld, waaronder het Concertgebouw (Amsterdam), Teatro Colon (Buenos Aires), Wigmore Hall (Londen), Théâtre du Châtelet (Parijs) en Seoul Arts Centre (Zuid-Korea).
Paolo Giacometti maakte onder andere kamermuziekopnamen met cellist Pieter Wispelwey, die hem vele prijzen opleverden, zoals de Choc du Monde de la Musique, de Luister 10-prijs en de Diapason d’Or. Ook Paolo Giacometti heeft samen met Pieter Wispelwey de Duitse Brahmsprijs 2019 gewonnen. Paolo Giacometti is een toegewijd pianoprofessor aan de Robert Schumann Musikhochschule Düsseldorf.
Rossini Complete Works For Piano Paolo Giacometti 8 cd Channel Classics CCSBOX7924