“Mozart, Requiem”, door Ilse Eerens, Barbara Kozelj, Kieran Carrel, Andreas Wolf en Il Gardellino, en het Vlaams Radiokoor o.l.v. Bart Van Reyn, op het label Passacaille.

Hoewel Mozarts geniaal Requiem al heel vaak is opgenomen, zorgen de combinatie van topsolisten, de briljante stemmen van het Vlaams Radiokoor en de frisse klank van Il Gardellino op authentieke instrumenten onder de dynamische leiding van dirigent Bart Van Reyn, voor een bijzondere magie in deze live-opname. Deze opname is dan ook het resultaat van een doorleefde en meeslepende interpretatie. Een meerwaarde.

Als jonge Vlaamse dirigent bouwde Bart Van Reyn een interessant parcours uit in binnen-en buitenland, wat niet onopgemerkt bleef. Zijn heldere visie op repertoire en grote passie voor het métier maken hem de ideale match voor het nieuwe Vlaams Radiokoor. In 2000 richtte Bart Van Reyn Octopus op, een flexibel koor van 24 tot 80 semiprofessionele en professionele zangers. Dit resulteerde in vruchtbare samenwerkingen met alle Belgische symfonische orkesten op de belangrijke podia en festivals in binnen- en buitenland. In 2012 richtte hij daarnaast Le Concert d’Anvers op, een periodeorkest met thuisbasis in Antwerpen dat focust op repertoire uit 18de en vroege 19de eeuw.

Dirigent Bart Van Reyn is gepassioneerd door de stem en beweegt zich in een breed repertoire van barok tot hedendaags met oog voor de historische uitvoeringspraktijk. Hij was chef-dirigent van het Deens Radio Koor 2016-2022 en sinds 2019 is hij muziekdirecteur van het Vlaams Radiokoor (foto). Hij was te gast bij Antwerp Symphony Orchestra, Brussels Philharmonic, B’Rock, Casco Phil, Il Gardellino (foto), Slovenian Philharmonic, Brandenburger Symphoniker, Nederlands Kamerorkest en Danish National Symphony Orchestra. Sinds 2022 is hij vaste gastdirigent bij Anima Eterna Brugge.

Hij is een graag geziene gast bij tal van vocale topformaties zoals het Nederlands Kamerkoor, Cappella Amsterdam, Groot Omroepkoor, MDR Rundfunkchor Leipzig, SWR Vokalensemble Stuttgart, NDR Chor Hamburg, Rundfunkchor Berlin, DR Vokalensemblet, Nederlandse Bachvereniging, Collegium Vocale Gent, Purcell Choir en de BBC Singers. Hij werkte samen met componisten als Steve Reich, Tan Dun, James MacMillan en Kaija Saariaho. In 2022 werd zijn eerste oratorium-opname Die Auferstehung und Himmelfahrt Jesu van C.P.E. Bach meteen bekroond met een Diapason d’Or.

Mozart Requiem Ilse Eerens, Barbara Kozelj, Kieran Carrel, Andreas Wolf Il Gardellino, Vlaams Radiokoor, Bart Van Reyn cd Passacaille PAS1131