“Ô-Celli Fait Son Cinéma” op het label Cypres. Indrukwekkend samenspel!

Het cello ensemble, Ô-Celli verkent het klassiek repertoire van Bach tot Nino Rota, maar waagt zich ook op het terrein waar de cello normaal gesproken niet zo vaak te horen is. Voor hun derde cd voor Cypres overschrijdt Ô-Celli nu de grenzen tussen klassieke muziek en film.

Elk thema, elke melodie vertelt een verhaal, waardoor een meeslepende ervaring ontstaat die de essentie van de zevende kunst viert. “Ô-Celli fait son cinéma” is dan ook veel meer dan een concert, het is een muzikale reis die u als luisteraar terugbrengt naar enkele van de sterkste filmemoties. Op hun programma staan arrangementen, de meeste van Sébastien Walnier, van werk van Johann Sebastian Bach (1685-1750), Gustav Mahler (1860-1911), Richard Strauss (1864-1949), Giuseppe Verdi (1813-1901), John Williams (geb. 1932), Ennio Morricone (1928-2020), Henry Mancini (1924-1994), Monty Norman en Charles (Charlie) Chaplin (1889-1977).

Ô-Celli is een bijzonder cello-octet, in 2011 opgericht door Sébastien Walnier en Alexandre Beauvoir, die cellisten rond zich verzamelden met eenzelfde passie voor het instrument. De unieke vibratie van de cello, maal acht, zorgt voor een bijzondere klankkleur en geeft de bewerkte en herwerkte composities een unieke kracht mee. Sinds 2011, hebben de Acht van Brussel plezier als motto: het plezier dat ze samen ervaren op de podia van Europa, Canada en Ecuador, het plezier dat ze zien in de ogen van het publiek en het plezier dat ze beleven tijdens het ontwikkelen van nieuwe projecten. Tijdens hun verkenning van het klassieke repertoire, waagden deze musici zich aan muziek die doorgaans minder vaak in verband wordt gebracht met de cello. Ô-Celli laat het publiek op dit concert enkele van de grootste cinematografische emoties herbeleven, dankzij memorabele muziekbladzijden uit het uitgebreide repertoire van Bach, Verdi, Strauss, Mahler, Rota, Bernstein en Williams.

Sébastien Walnier is solocellist bij het Muntorkest in Brussel (Nationale Opera van België). Naast zijn orkestwerk heeft hij een passie voor een breed spectrum aan kamermuziek, waaronder klassiek, jazz en hedendaagse populaire muziek. Sebastien Walnier begon al op jonge leeftijd cello te spelen bij Laurent Chantraine. Op 13-jarige leeftijd won hij een eerste prijs aan het Conservatoire Royal de Liège (België) bij Maryse Douin-Dubois en vier jaar later behaalde hij postgraduaatdiploma’s voor cello en kamermuziek. Hij studeerde ook bij Edmond Carlier, een leerling van André Navarra. Opmerkelijke samenwerkingen op het gebied van kamermuziek zijn onder meer optredens met Roland Pidoux, Jean-Claude Pennetier, Lorenzo Gatto, Daniel Blumenthal, Jean-Claude Vanden Eyden en Liviu Prunaru.

Nadat hij bijna tien jaar als lid van het Talweg Trio heeft gespeeld , zet hij de nauwe samenwerking met pianist Alexander Gurning voort, met wie hij regelmatig optreedt. In 2011 creëerde Sébastien Ô-Celli. In de afgelopen tien jaar heeft zijn cello-octet vier albums opgenomen en concerten gegeven in heel Europa en Canada. In 2014 richtte hij de groep Loco Motive Trio op, met violist Ning Kam en contrabassist Lisa De Boos. Zij mixen folk en viool met jazz en zelfs funkmuziek. Hij speelt ook in een jazztrio met pianist Charles Loos en gitarist Jeanfrançois Prins. In 2012 werd Sébastien Walnier door de Belgische Muziekpersbond uitgeroepen tot “Muzikant van het Jaar”. Hij speelt op een cello van Giovanni Grancino uit 1699, geleend van een privéverzamelaar. Hij is celloprofessor aan het Conservatoire Royal van Luik, België.

Ô-Celli Fait Son Cinéma cd Cypres CYP 0623