“Godinnen” neemt u mee op reis door de antieke wereld. Jasmine Elmer stelt u voor aan tien godinnen, onder wie een paar oude bekenden maar vooral nieuwe gezichten, Freya, Artemis, Rangda, Inanna, Kali, Mawu-Lisa, Sedna, Hine-nui-te-pō, Huitaca en Isis. Hun fantastische verhalen draag je na het lezen voor altijd met je mee.
Wie waren ook alweer de goden en godinnen van het oude Griekenland en Rome en andere culturen? Wat betekenden ze voor de mensen die hen aanbaden? Hoewel hun tijd van aanbidding allang voorbij is, hebben de Griekse en Romeinse goden millennia lang kunstenaars gefascineerd en geïnspireerd. Auteurs, beeldhouwers en schilders van alle tijden hebben de goden beschreven en verbeeld. Zo kunnen we nog steeds zien en lezen dat de Helleense en Romeinse goden onsterfelijk en krachtig zijn, maar ook ijdel, wraakzuchtig en kwetsbaar.
De Griekse Artemis, Germaane Freya en of Aset, een van de belangrijkste godinnen van de Egyptische mythologie zijn bekend. De andere 7 hier besprokene godinnen weliswaar niet. Rangda is in de Indonesische mythologie de demonenkoningin van Bali. Ze is de aanvoerster van een leger heksen en vecht tegen Barong. Rangda betekent weduwe. Inanna, Inana, of Ininni was een hemelgodin en de allergrootste godin van de Soemerische religie. Kali, een godin uit het hindoeïsme, ziet er afschrikwekkend uit met woest opengesperde ogen, uithangende tong en vier armen. Meestal houdt ze in een van haar handen een zwaard vast en in een andere een afgehakt hoofd. Ze draagt een halssnoer waaraan 51 mensenhoofden hangen. Mawu-Lisa (foto) wordt in de Gbe mythologie en West-Afrikaanse voodoo, geassocieerd met de zon en de maan. Sedna (foto) is in de religie of mythologie van de Inuit (de Neo-Eskimo’s van Canada en Groenland), Moeder van de Zee en meester van de dieren in het algemeen, en van de zeezoogdieren in het bijzonder. Huitaca of Xubchasgagua was een rebelse godin in de pre columbiaanse religie van de Muisca in de Andes.
Als we het over godinnen hebben, kunnen we opmerken dat de goden van Griekenland en Rome mannelijk en vrouwelijk waren, en verre van aseksueel: over het algemeen hadden ze een opmerkelijk gevarieerd seksleven, waar ze enthousiast van genoten – met uitzondering van de maagdelijke godinnen Artemis, Athena en Hecate. Deze seksuele escapades brengen ons bij een ander belangrijk punt: terwijl het abrahamitische concept van God afkeurend staat tegenover morele verdorvenheid, waren de oude goden niet in de positie om datzelfde te doen. Hun leven zat vol wraakzucht, leugenachtigheid, overspel en vuile trucs. Het afdwingen van moreel juist gedrag behoorde niet tot het takenpakket van de gemiddelde god.
Artemis, de Griekse godin van de wildernis, met pijl-en-boog in de hand. Sedna, de oceaangodin van de Inuit, beschermer van de ijskoude zee. Hine-nui-te-po, de godin van de dood bij de Maori, rennend door de nacht, laat je betoveren door deze godinnen en kom erachter wat hun mythen betekenden voor de vrouwen die hen in een ver verleden aanbaden.
Eeuwen later onttrekt Jasmine Elmer hun verhalen aan de vergetelheid en laat ze u zien welke grote wijsheid zij in zich dragen. Hun stemmen vertellen je luid en duidelijk dat je vrij bent om je wilde, slimme, eigenzinnige, krachtige en veelzijdige zelf te zijn. “Goddesses of our Ancient Past” werd vertaald door Elise Kuip en Jan Bert Kanon.
Jasmine Elmer is expert op het gebied van de antieke wereld. Ze studeerde aan UCL, Cambridge en Exeter en is een graag geziene gast in televisieshows en podcasts. Ze is van Pakistaanse en Canadese afkomst en woont in Exeter.
Jasmine Elmer Godinnen Tien eigenzinnige, slimme en krachtige vrouwen uit de wereldmythologie 277 bladz. uitg. Ambo|Anthos ISBN 9789026370052