Gebaseerd op een libretto van Metastasio werd Leonardo Vinci’s dramma per musica in 1726 in Venetië in première gebracht en werd er triomfantelijk ontvangen. Sindsdien werd “Siroe, Re di Persia” door componisten als o.a. Vivaldi, Giovanni Porta, Domenico Sarro, Nicola Porpora, Händel (adaptatie door Nicola Francesco Haym), Galuppi en Hasse, op muziek gezet.
Leonardo Vinci (1690-1730) werd aan het Conservatorio dei Poveri di Gesù Cristo in Napels opgeleid door Gaetano Greco. Hij werd in 1719 bekend om zijn opera’s buffa “Le doje lettere” en “Lo cecato fauzo” in het Napolitaans dialect. Vinci werd in 1728 in Formiello opgenomen in de Congregatie van de Rozenkrans maar overleed in mei 1730. Van Vinci wordt trouwens beweerd dat hij vergiftigd zou zijn door een jaloerse echtgenoot in het kielzog van overspel. Vinci’s opera’s buffa, waarvan “Li zite ‘ngalera” (1722) voor het Teatro dei Fiorentini in Napels, over het algemeen als de beste wordt beschouwd, is vol van leven en geest. Zijn opera’s seria, waarvan “Didone Abbandonata” (Rome, 1726) en “Artaserse” (Rome, 1730) de meest opvallende zijn, hebben een scherpzinnige kracht en een opvallende, dramatische expressie. De bekende aria “Vo solcando” uit “Artaserse” is daar een goed voorbeeld van. Deze opera seria, beschouwd als Vinci’s magum opus, ging in 1730 in première in het Teatro delle Dame te Rome.
Het verhaal van “Siroe Re di Persia” maakt gebruik van sommige elementen van de plot van Vinci’s “Partenope” (“La Rosmira fedele”) uit 1725 (DYNAMIC CDS686) (foto). Koning Cosroe heeft twee zonen, Siroe en Medarse. In de opera wordt Siroe, de oudste zoon van koning Cosroe, geconfronteerd met zijn achterbakse broer die uit is op de troon. Daarnaast zint, uitermate geraffineerd met elkaar verweven, een overijverige verliefde prinses Emira, vermomd als man, op wraak, omdat haar liefde niet beantwoord word; zijn er de jaloerse streken van prinses Laodice, en is er de vader die iedereen gelooft, behalve zijn eigen zoon. Maar het goede wint het uiteindelijk van het kwaad, en Siroe bestijgt uiteindelijk de troon. Siroe’s plot, draait bijgevolg om een familiemysterie vermengd met passies, verraders en travesti rollen, vaderlijke genegenheid en kinderlijke eerlijkheid, gevoelens die alle in duizelingwekkend virtuoze bravoure aria’s, geuit worden.
Uitgevoerd in concertversie in het Teatro San Carlo van Napels in 2018, werd deze zeldzaam opgevoerde opera gekozen om het 281ste seizoen van het theater te openen. Dirigent Antonio Florio, specialist van het Napolitaans barokrepertoire, heeft de partituur herzien. De uitvoerders zijn Carlo Allemano (Cosroe) (foto), Cristina Alunno (Siroe) (foto), Leslie Visco (Medarse), Roberta Invernizzi (Emira), Daniela Slavo (Laodice) en Luca Cervoni (Arasse). Het Orchestra del Teatro di San Carlo wordt gedirigeerd door Antonio Florio.
Leonardo Vinci Siroe, Re di Persia Carlo Allemano Cristina Alunno Leslie Visco Roberta Invernizzi Orchestra del Teatro di San Carlo Antonio Florio 2 cd Dynamic CDS7838