Georg Markus deed vondsten en schreef daar een onderhoudend boek over. Hij schrijft o.a. over het zoete geheim van Anna Sacher, het liefdesverhaal van de eigenares en weduwe van het wereldberoemd luxe hotel, de vroege dood van Goethe’s kleindochter in Wenen, de priester van Alma, de geheime en onbekende minnaar van de zeer bekende muze, de lijdensweg van Charlotte van Mexico, de film van Hans Moser over de Weense vlooienmarkt, de eigenlijke oorsprong van Helene, de vrouw van Alban Berg geb. Nahowski, het jachthuis van Mayerling, de plotselinge dood van keizer Franz Stephan I en Josephine, de enige geliefde van Beethoven.
Voor het eerste hoofdstuk was het een opnameband die een eerste vondst werd. Op deze band vertelt een nicht van Anna Sacher over de legendarische hoteleigenares, die na de dood van haar man Eduard Sacher, halsoverkop verliefd werd op de directeur van de bank Rothschild. Deze affaire met Julius Schuster moest geheim blijven, omdat de even gerespecteerde als invloedrijke zakenman, getrouwd was. In dit boek wordt Schusters levensverhaal en zijn dramatische connectie met het huis Sacher voor het eerst beschreven op basis van waardevolle informatie van zijn afstammelingen Amelie gravin Trauttmansdorff en Carl von Rohrer.
Verder vertelt Markus bv. over de minnaar van Alma Mahler-Werfel. Hij was een katholieke priester die bijna kardinaal werd. Een andere liefdesrelatie gaat over de k.u.k. Stafchef Franz Conrad von Hötzendorf, die zich, gezien zijn vurige liefdesbrieven, tijdens de Eerste Wereldoorlog meer leek te bekommeren over zijn grote liefde Gina von Reininghaus dan zich zorgen te maken over de oorlog. Maar liefst drieduizend liefdesbrieven geven informatie over deze relatie. Verder leest u over een verloren gewaand, geschreven huwelijksaanzoek aan Richard Wagner, waaruit blijkt dat de componist in 1864, in Wenen, terwijl er wegens een groot aantal schulden een aanhoudingsbevel tegen hem uitgeschreven werd. Erotische genegenheid is er ook in de nieuwe bewijzen die het steeds waarschijnlijker maken dat de keizer inderdaad de vader was van de vrouw van de componist Alban Berg. Franz Joseph is ook nog vertegenwoordigd in een ander hoofdstuk, over een brief waarin zijn vroegere leraar beschrijft, hoe onhandig de 18-jarige was in zijn nieuwe rol als keizer.
Andere vondsten documenteren tragische lotgevallen. Bijvoorbeeld de dood van Alma, de nog geen 17-jarige kleindochter van Johann Wolfgang von Goethe in Wenen. Alma was de dochter van zijn zoon August. Of de ramp met de luxe stoomboot “Baron Gautsch”, die de arts uit Graz, Hermann Pfeiffer, in zijn dagboek beschreef. Het verscheen pas honderd jaar na het zinken van de “Oostenrijkse Titanic”. Terwijl Pfeiffer in staat was zichzelf en zijn zoontje te redden, was zijn vrouw een van de 147 slachtoffers. Ook de waaghalzerij van de koorddanser Josef Eisemann, die na de Tweede Wereldoorlog Wenen veroverde, eindigde tragisch. Terwijl hij met zijn dochter het kanaal over de Donau probeerde over te steken, verongelukten beiden. Verschillende, vaak prominente getuigen herinneren zich deze toenmalige sensationele ramp nog levendig.
Aangrijpend is ook hoe hij vertelt, hoe troosteloos keizerin Maria Theresa haar nog resterende jaren als weduwe doorbracht en hoe keizerin Charlotte van Mexico, na de executie van haar echtgenoot, de Habsburger Maximiliaan, waanzinnig werd. Veel van de vondsten werden door archivarissen en historici beschikbaar gesteld, zoals deze over het hoofdstuk Mayerling, dat niet echt over de vreselijke tragedie gaat, maar over hoe kroonprins Rudolf gechanteerd werd om het jachthuis te kopen.
Het boek begint en eindigt met een liefdesverhaal. Het laatste vertelt over Ludwig van Beethovens enige geliefde Josephine, die hij decennialang aanbad, maar met wie hij slechts een kort durend geluk beleefde. Het duurde anderhalve eeuw voor de brieven van het muzikaal genie aan het licht kwamen. Een ontspannend, origineel en verrijkend boek. Een heuse aanrader.
Georg Markus Fundstücke Meine Entdeckungsreisen in die Geschichte Duits geïllustreerd Uitg. Amalthea