Stéphane Marie, “Tuinen in Parijs”, een prachtuitgave van anwb.

Ontdek Bourdelle, Delacroix en André-Citroën, in “Tuinen in Parijs”, de vertaling van “Mon Paris de plus beaux jardins”, het magnifiek boek, dat 25 bijzondere tuinen in Parijs en rondom Parijs voorstelt, inclusief tips voor musea en bezienswaardigheden met handige overzichtskaarten. Niet te missen. 

In ‘Tuinen in Parijs’ van anwb worden de verborgen juweeltjes, vaak “insolite”, van de Franse hoofdstad onthuld door 25 unieke tuinen. U bezoekt niet alleen boeiende musea en indrukwekkende standbeelden, maar ook statige landhuizen die u laten proeven van de geschiedenis van Parijs. Wat het meest opvalt, is het overvloedig groen. Van Le Jardin du Luxembourg tot Le Parc Floral, en van Le Bois de Boulogne tot Le Domaine National de Saint-Cloud, bieden deze magnifieke tuinen en parken, een oase van rust, waar u even aan de drukte van het kosmopolitisch Parijs kan ontsnappen en in alle sereniteit kan genieten van de schoonheid die de mooiste stad ter wereld, te bieden heeft.

Parijs heeft tal vanongewone plaatsen vol geschiedenis. Bekend als de wereldhoofdstad van mode en cultuur, laat dit boek u 25 Parijse tuinen en parken zien, die u zeker en minstens één keer in uw leven moet zien. Want, Parijs is een stad van vele gezichten. Het is de stad van de liefde en van het licht. Iedereen kent de Eiffeltoren, de Champs-Élysées en de Sacré-Coeur. Maar Parijs heeft nog veel meer te bieden – als je weet waar je moet zoeken. In “Tuinen in Parijs” ontdekt u de parels van de Franse hoofdstad aan de hand van 25 bijzondere tuinen. Onderweg bezoekt u de meest interessante musea en staat u stil bij imposante standbeelden.

Gelegen in het 6e arrondissement van Parijs, hebben de Jardin du Luxembourg een bijzondere, eigen charme en warme sfeer. Opgericht op verzoek van de Maria de’ Medici in 1612, heeft het twee stijlen verdeeld in over meer dan 25 hectare, de ene Engelse stijl en de andere Franse. De twee stijlen worden gescheiden door een grote vijver en een geometrisch gevormd bos. Het is ook versierd met bijna 106 beelden verspreid over het park. Emblematische monumenten van de hoofdstad zijn daar aanwezig, zoals de Senaat, het Davioud-paviljoen en de grote Medici-fontein. Er is ook een bijenkorf om de bijenteelt te ontdekken, een rozentuin, kassen en een boomgaard met vele soorten appels. Er worden ook veel leuke activiteiten georganiseerd voor bezoekers (kinderen en volwassenen), zoals attracties, glijbanen, op afstand bestuurbare boten of poppen voor kinderen. En voor ouders zijn er plekken om te schaken, tennissen of bridgen. Ten slotte wordt het leven in deze tuin onderbroken door gratis fototentoonstellingen en concerten.

Les Tuileries is zeker een van de meest bezochte tuinen van Frankrijk en draagt deze naam vanwege de ligging, het bevond zich in een wijk waar in de hoofdstad tegels werden vervaardigd. Gemaakt op verzoek van Catherine de Medici, met als doel een groene ruimte te creëren naast het Tuilerieënpaleis in 1564 (dat in de loop van de tijd verdween). Deze tuin vol wendingen werd in 1664 door de beroemde André le Nôtre herzien en de stijl ervan is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. In Franse stijl is het de centrale plek die twee belangrijke plekken in Parijs met elkaar verbindt: de Place de la Concorde en het Louvre. Het is een tuin van 26 hectare vol water en groen, maar ook met sculpturen (177 werken) zoals die van Rodin of Giacometti, tot grote vreugde van de bezoekers. Rond de vijvers worden stoelen geplaatst en het Musée de l’Orangerie is open voor het publiek om de werken van Monet te ontdekken. Ten slotte wordt een deel van de Tuilerieën tijdens de zomervakantie omgetoverd tot een kermis met attracties en spanning.

Gelegen in het 8e arrondissement van Parijs, werd het Parc Monceau van 8 hectare aangelegd in de 17de eeuw (1852) op verzoek van de hertog van Chartres. Net als de buurt is het een van de mooiste en meest elegante parken in de hoofdstad. Of het nu al bij de ingang van het park is met deze prachtige smeedijzeren poort verfraaid met goud, meerdere beelden, een renaissance-arcade (verwijzend naar het stadhuis van Parijs), spectaculaire bomen, grote vijvers, beelden (ter ere van de grote schrijvers en muzikanten uit het Tweede Keizerrijk zoals Chopin, Maupassant en de Musset), een brug in Italiaanse stijl, een waterval, een grot, de naumachia (monument op foto hierboven) en zelfs een piramide. Het ligt in een luxueuze omgeving en wordt omringd door luxe gebouwen en hotels, maar ook door het Cernuschi-museum, waar Aziatische kunst centraal staat. Deze plek wordt door veel bezoekers bezocht, of het nu voor een wandeling of een lunchpauze is op deze rustige en vredige plek of zelfs om te joggen. Wat zeker is, is dat deze plek veel nieuwsgierige mensen trekt.

Het Parc Montsouris ligt in het 14e arrondissement tussen de rue d’Alésia en de universiteitscampus. Het is erg populair bij studenten om te ontspannen en even niet aan lessen te denken. Het werd gebouwd in opdracht van Napoleon III, ingehuldigd in 1869 en is sindsdien een van de grootste intramurale groene ruimtes. In dit park vind je originele bomen zoals een Chinese parasolboom of een kakiboom, het Montsouris paviljoen-restaurant, een meer en vele soorten vogels. U kunt ook het meteorologische observatorium van Montsouris of de Mire du Sud-stele ontdekken die de locatie van de meridiaan van Parijs markeert. Er worden daar evenementen georganiseerd, zoals gratis concerten van mei tot september in de muziektent en één keer per jaar wordt er tijdens de Europese Monumentendag een tentoonstelling georganiseerd om het waterreservoir van Montsouris te ontdekken.

Het Parc des Buttes-Chaumont, gelegen in het noordoosten van Parijs, is ongetwijfeld een van de grootste groene ruimten (met zijn 25 hectare) en de meest originele (met zijn constructie op basis van een steengroeve). De hoogten bieden ons een prachtig uitzicht over Parijs, vooral op de wijk Montmartre. Hieraan zijn enkele kenmerken toegevoegd, zoals grotten, watervallen, een hangbrug, een meer, een eiland en ten slotte een zitstok op de belvedère. Er zijn ook exotische bomen aanwezig om verschillende soorten dieren te huisvesten die graag in de buurt van dit kunstmatige meer vertoeven.

Het Parc Bagatelle werd gebouwd in 1775 en ontstond naar aanleiding van een weddenschap tussen koningin Marie-Antoinette en haar zwager, de graaf van Artois. Het kasteel en de tuin waren na 2 maanden klaar. Het is een rustige plek, ideaal om te wandelen en te ontspannen. Dit romantische park heeft veel kleine bruggetjes, waterspiegels, grotten, gevarieerde flora, rotsen en kunstmatige watervallen. Er is zelfs een Chinese pagode uit de 19de eeuw gebouwd om veel nieuwsgierige mensen aan te trekken. De rozentuin (la Roseraie) van het park telt bijna 10.000 rozenstruiken van meer dan 1.200 verschillende soorten. Ten slotte worden in deze mooie groene ruimte elke zomer tentoonstellingen en evenementen georganiseerd, zoals bijvoorbeeld muziekconcerten.

De Jardin des serres d’Auteuil werd in 1761 aangelegd tijdens het bewind van Louis XV en is sindsdien georganiseerd onder een grote parterre in Franse stijl. Deze tuin is een verzameling zeldzame en opmerkelijke planten en bomen, een palmarium, een volière, enz. Deze ongewone plek wordt door veel bezoekers bewonderd dankzij bezoeken georganiseerd door het stadhuis van Parijs en er wordt elk jaar een klassiek muziekfestival georganiseerd. Tenslotte zijn er sinds 2019, 6 nieuwe eigentijdse serres verschenen vlakbij de tennisbaan van Simone Mathieu.

Parc André-Citroën heeft deze naam vanwege de ligging omdat daar de oude autofabriek gevestigd was. Gelegen in het 15e arrondissement van Parijs, is het een van de meest recente parken in de hoofdstad. Het werd ingehuldigd in 1992, strekt zich uit over meer dan 14 hectare en biedt een prachtig perspectief op de Seine, en is de enige groene ruimte met uitzicht op een rivier. Ontworpen door gerenommeerde architecten (Alain Prevost, Gilles Clément, Patrick Berger, Jean Paul Viguier en François Jodry), is het park verdeeld in 3 delen: Witte Tuin, Zwarte Tuin en het Groot centraal park. Bezoekers kunnen er grote bomen ontdekken, zeldzame planten, 2 gigantische kassen, een speeltuin, lentespelen en de gevangen gasballon waarmee je meer dan 150 meter kunt vliegen om Parijs van bovenaf te ontdekken.

De besproken tuinen in Parijs zijn :

De tuin van het Palais-Royal

Jardin des Tuileries

Jardin des Plantes

Jardin du Luxembourg

De tuin van Musée Eugène-Delacroix

De tuin van Musée du Quai-Branly

Parc Monceau

Parc Floral

Tuinen en Arboretum van de École du Breuil

Parc Montsouris

Parc André-Citroën

Bois de Boulogne

Parc de Bagatelle

Parc des Buttes-Chaumont

De besproken tuinen rondom Parijs zijn:

De tuin van Musée Albert-Kahn

Domaine national de Saint-Cloud

Domaine de la Malmaison

Château de Versailles

Domaine de Villarceaux

Domaine départemental de la Vallée-aux-Loups

Château Saint-Jean-de-Beauregard

Domaine de Courances

Château de Fontainebleau

Château de Vaux-le-Vicomte

Musée-Jardin Bourdelle

Stéphane Marie (1960) is een Franse televisiepresentator en auteur. Sinds 1998 is hij gastheer van een wekelijks tijdschrift gewijd aan tuinieren, eerst op La Cinquième en vervolgens op France 5, onder de naam Silence, çaspruit! Tegelijkertijd schreef hij verschillende werken over tuinen en planten.

Stéphane Marie, Tuinen in Parijs Ontdek de parels van Parijs aan de hand van 25 bijzondere tuinen 238 bladz. geïllustreerd uitg. anwb ISBN 9789018053857