Op deze cd viert het Quatuor Diotima het tweehonderdjarig jubileum van Anton Bruckner met een opname van zijn enig strijkkwartet, zijn Rondo en Thema met variaties in Es, naast het Strijkkwartet in Es van zijn leerling Friedrich Klose. Deze cd, opgenomen in en in nauwe samenwerking met het Brucknerhaus Linz, is een van de meest originele bijdragen aan het Brucknerjaar 2024. Niet te missen!
Anton Bruckner componeerde deze stukken als compositie-oefeningen, maar toch overschaduwen ze de originaliteit en kracht van zijn latere werken, en brengen ze hulde aan de glorieuze Weense kwartettraditie. Net als Bruckner sympathiseerde Klose sterk met Wagner en de voorstanders van programmamuziek, en kamermuziek had hem tot het moment dat hij aan zijn enige strijkkwartetcompositie begon niet erg aangesproken. Sarcastisch noemde hij het een “eerbetoon in vier termijnen aan mijn strenge Duitse schoolmeesters”, maar toch demonstreert hij een volledige beheersing van de conventies van de muzikale vorm, gecombineerd met een bijna ongekende rijkdom aan muzikale ideeën.
Het muzikaal denken van Anton Bruckner was volledig gebaseerd op de wetten van de symfonische muziek, in schril contrast met zijn antipode Johannes Brahms, wiens werk werd gekenmerkt door kamermuziek. Dit verklaart ook waarom Bruckner, nadat hij halverwege de jaren zestig zijn eigen expressievorm had herkend, vrijwel uitsluitend symfonieën componeerde en dat hun invloed ook duidelijk voelbaar is in zijn niet-symfonische werken. Hij voelde zich niet bijzonder aangetrokken tot het componeren voor kleine ensembles en schreef daarom slechts enkele kamermuziekwerken.
Het Rondo in do klein, WAB 208, is een werk voor strijkkwartet dat hij in 1862 componeerde. Het werk werd pas in 1984, na het overlijden van Bruckner, voor het eerst publiekelijk uitgevoerd. Een kritische editie verscheen in 1985 en het stuk werd voor het eerst opgenomen door het Raphael Quartet in 1992. Tijdens zijn verblijf in Linz in 1862 componeerde Bruckner zijn strijkkwartet als oefening in opdracht van Otto Kitzler (foto). Daarom suggereerde Kitzler, misschien ontevreden over Bruckners onconventionele eerste rondo, dat een nieuw rondo in een meer traditionele rondo sonatevorm het stuk ten goede zou komen. Bruckner reageerde hierop door deze nieuwe grote rondovorm te creëren en een nieuw werk te componeren dat qua muzikale inhoud aanzienlijk verschilde van het origineel en aanzienlijk langer was, met een speelduur van ongeveer vijf minuten. Deze tweede rondo, die dezelfde toonsoort, metrum en formele structuur heeft als de eerste rondo, kan worden gezien als een alternatief voor de eerste rondo.
De handgeschreven datum van het werk is 15 augustus 1862. Het Rondo maakte deel uit van het Kitzler-studieboek. Net als bij de andere werken die Bruckner componeerde tijdens de lessen van Kitzler en die Bruckner alleen als technische studies beschouwde met het oog op de formele praktijk, zoals het kwartet en de aanvullende rondo, werden ze tijdens Bruckners leven niet uitgevoerd of gepubliceerd. Het werk, dat nog niet bekend was ten tijde van Renate Grasbergers thematische catalogus van Bruckners muziek, werd later door de Oostenrijkse Academie van Wetenschappen geclassificeerd als WAB 208. Leopold Nowak kreeg toegang tot het Kitzler-studieboek, dat particulier bezit was, en mocht het Rondo in C mineur transcriberen. Het Rondo ging op 17 augustus 1984 in Wenen in première als onderdeel van de viering van zijn tachtigste verjaardag en werd voor het eerst gepubliceerd in 1985. Ook Thema en variaties in Es, WAB 210, een thema gevolgd door zes variaties, werd gevonden in het Kitzler-studieboek. Het werk ging in première tijdens het openingsconcert van de St. Florian Bruckner Dagen 2023. Bij deze première speelden de strijkers van het Altomonte Orkest de twee varianten van de vijfde variant. Een jaar later verscheen een opname van het Diotima Quartet.
Friedrich Klose (1862-1942) studeerde bij Vinzenz Lachner in Karlsruhe en vervolgens bij Anton Bruckner in Wenen. Hij legde zijn indrukken van zijn tijd bij Bruckner vast in een boek, “Meine Lehrjahre bij Bruckner; Erinnerungen en Betrachtungen”. Zijn Mis in d-klein werd geschreven als reactie op de dood van Franz Liszt. Zijn opera Ilsebill (1903) was geïnspireerd op de muziek van Richard Wagner en Richard Strauss, en de plot was gebaseerd op het verhaal van de gebroeders Grimm over een visser die een enorme vis vangt die steeds meer hebzuchtige wensen vervult en dit wordt weerspiegeld in de toenemende complexiteit van de orkestratie tijdens de opera. De première vond plaats in 1903 in Karlsruhe onder leiding van Felix Mottl. In 1919 beëindigde hij zijn carrière als componist en leraar en trok zich terug in Zwitserland.
Het Quatuor Diotima is tegenwoordig een van de meest gevraagde kamerensembles ter wereld. Het werd in 1996 opgericht door afgestudeerden van het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris. Het Quatuor Diotima heeft nauw samengewerkt met een aantal van de grootste componisten van de late twintigste eeuw, met name Pierre Boulez en Helmut Lachenmann. Het kwartet geeft regelmatig opdrachten aan nieuwe werken van de meest briljante componisten van onze tijd, waaronder Toshio Hosokawa, Miroslav Srnka, Alberto Posadas, Mauro Lanza, Gérard Pesson, Rebecca Saunders en Tristan Murail. Weerspiegeld in de spiegel van de hedendaagse muziek projecteert het kwartet een nieuw licht op de meesterwerken van de 19de en 20ste eeuw, vooral Beethoven, Schubert, de Tweede Weense School (Schönberg, Berg en Webern), maar ook Janáček, Debussy, Ravel en Bartók.
In de rijke discografie van het kwartet vindt men onder meer de opname van alle zes de strijkkwartetten van Béla Bartók (Naïve, 2019), hun interpretaties van de Tweede Weense School (Naïve, 2016) en de definitieve versie van het Livre pour Quatuor van Pierre Boulez (op Megadisc). Hun opnames worden regelmatig geprezen en bekroond door de internationale muziekpers: Diapason d’Or van het Franse tijdschrift Diapason (vijf prijzen, waaronder twee voor Beste van het Jaar), Classica (Beste van het Jaar), Télérama, Grammophone (Editor’s Choice), The Strad, en vele andere.
Bruckner & Klose String Quartets Quatuor Diotima cd Pentatone PTC5187217