Magnifieke “Ronsard et La Musique. Cueillez, Cueillez Votre Jeunesse !”, door Doulce Mémoire, Denis Raisin Dadre, Marc Mauillon en Anne Le Bozec, op het label Alpha.

In 2024, is het 500 jaar geleden dat Ronsard werd geboren, bekend als de “Prince des Poètes”, wiens gedichten door de eeuwen heen wel meer dan vierhonderd keer op muziek zijn gezet. Het programma van deze alweer sublieme cd is samengesteld door Denis Raisin Dadre en vergelijkt o.a. verschillende toonzettingen van eenzelfde sonnet door 16de-eeuwse componisten als Gardane, Lassus, Castro, Bertrand en Costeley, en door latere componisten als Charles Gounod, Camille Saint-Saens, Paul Dukas, Maurice Ravel, Theodore Gouvy, Pauline Viardot en Arthur Honegger, die zo’n drie eeuwen later, met z’n allen, nog werden verleid door hetzelfde “Bonjour mon coeur” of het beroemd “Mignonne, allon voir si la rose”.

Pierre de Ronsard (1524 (?)-1585) (foto) vormde samen met Joachim Du Bellay en enkele andere dichters de groep van de Pléiade (genoemd naar de zeven sterren). Ondanks hun grote belangstelling voor de klassieke poëzie verkiezen zij voor hun gedichten het Frans boven het Latijn. De dichters van de Pléiade zetten zich in voor de bescherming van de Franse taal ten opzichte van het Latijn, dat door het gebruik in de kerk de boventoon voerde, en ook door de humanisten meer en meer werd gebruikt voor het maken van profane literatuur. De Pléiade daarentegen zet zich in om het Frans te ontwikkelen en aan te vullen, met neologismen en leenwoorden uit verschillende Franse dialecten, het Italiaans, en ook met verbasteringen van Latijnse woorden. De Pléiadedichters schreven vooral ‘poésie légère’: liefde en natuur waren belangrijke thema’s in hun werken.

Deze uitgave bevat een fascinerende lijst met chansons en mélodies, geïnspireerd door dit genie wiens “beau style bas, populaire et plaisant”, de tand des tijds heeft doorstaan. De musici van Doulce Memoire creëren hier de renaissancesfeer, terwijl zanger Marc Mauillon en pianiste Anne Le Bozec liederen uit de 19de en 20ste eeuw ten gehore brengen.

Cd1 brengt een vruchtbare confrontatie van teksten en gedichten samen die legendarisch zijn geworden, op muziek gezet door Antoine Gardane, Guillaume Boni, Roland de Lassus, Jean de Castro, Anthoine de Bertrand (een van de revelaties van de cyclus), Andreas Pevernage, Jehan Chardavoine, Guillaume Costeley, Rinaldo del Mel, Fabrice Marin Caietain… Ieder naar hun smaak illustreert, becommentarieert en sublimeert de verzen van de dichter.

Cd2 getuigt van het enthousiasme van de romantici voor Ronsard. De Franse melodie werd steeds actiever dankzij de talrijke componisten die gepassioneerd waren door de ‘klassieke’ poëzie van een prestigieus lid van de Pléiade, of ze nu zijn verzen op muziek zetten of zich lieten inspireren door zijn poëtische onderwerpen (liefde en de ‘verlorenheid’ ervan, duizeligheid, impulsen, zuchten…), van Gounod, Saint-Saëns, Ibert, Gouvy, Pauline Viardot, Dukas, Cécile Chaminade, tot Ravel, Ibert, Honeger en Alfredo Casella.

Doulce Mémoire is een schitterend ensemble voor oude muziek, gespecialiseerd in het renaissancerepertoire. Het ensemble is gevestigd in Tours in de regio Centre-Val de Loire, in het hart van de Loire-vallei en zijn kastelen. Doulce Mémoire staat in de eerste plaats voor de geest van de Renaissance, deze welvarende periode van ontdekkingen, uitvindingen, reizen en creativiteit. Het Doulce Mémoire-ensemble, bestaande uit een team van trouwe en hechte musici en zangers, is al meer dan vijfentwintig jaar betrokken bij steeds vernieuwende artistieke avonturen, met de regelmatige deelname van acteurs en dansers. Via zijn concerten en shows nodigt Doulce Mémoire u uit om de muziek te ontdekken waar de internationaal erkende genieën van renaissance naar konden luisteren, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rabelais, François I,… aan de Loire en zijn beroemde kastelen. Het is precies daar dat het ensemble een belangrijk deel van zijn activiteit en een bevoorrechte relatie met de regio Centre-Val de Loire ontwikkelt.

Terwijl Denis Raisin Dadre (foto) het materiaal uit Europese bibliotheken bestudeert, manuscriptpartituren omzet of verschillende instrumentale mogelijkheden uitprobeert, stelt hij vooropgezette ideeën en soms zelfs het vocabulaire van de muziek in vraag – en niet alleen dat van de Renaissance, want hij werkt vaak samen met regisseurs, artiesten en choreografen over het creëren van originele soorten uitvoeringen. Hij wordt regelmatig uitgenodigd om deel te nemen aan academies die zijn georganiseerd voor de opleiding van jonge muzikanten. De afgelopen vijftien jaar is het ensemble bijzonder actief geweest in de Centre-regio van Frankrijk, waarmee het een bevoorrechte relatie heeft opgebouwd.

Ronsard et La Musique Cueillez Cueillez Votre Jeunesse! Doulce Mémoire Denis Raisin Dadre Marc Mauillon Anne Le Bozec 2 cd ALPHA1069