Verrassend evocatieve “Magnus Lindberg, Viola Concerto, Absence & Serenades”, door Lawrence Power (altviool) en het Finnish Radio Symphony Orchestra o.l.v. Nicholas Collon, op het label Ondine.

Als componist is Magnus Lindberg (1958) een van Europa’s toonaangevende namen in de hedendaagse muziek. Na een lange weg als componist, van het hard modernisme van zijn vroege periode tot de zachte en sonore klankwereld van zijn meest recente oeuvre, lijkt Lindbergs nieuwe, meer verzachtende klankwereld, gebouwd op een harmonische omgeving, geworteld in pentatonische toonladders, soms zelfs verwijzend naar Debussy en het impressionisme. Deze nieuwe cd van het Fins Radio Symfonie Orkest en zijn chef-dirigent Nicholas Collon bevat enkele van zijn meest recente orkestrale composities, culminerend in zijn nieuw Altvioolconcert, een substantieel nieuw werk, dat hier meesterlijk wordt uitgevoerd door Lawrence Power als solist.

De Finse componist en pianist, Magnus Lindberg (1958) (foto) uit Helsinki, studeerde aan de Sibelius Akademie bij Einojuhani Rautavaara en Paavo Heininen. In eerste instantie piano maar later ook compositie. Daarnaast bezocht hij zomercursussen in Siena bij Franco Donatoni en Darmstadt bij Brian Ferneyhough. Nadat hij afgestudeerd was in 1981, ging hij in de leer bij Vinko Globokar en Gérard Grisey aan het IRCAM te Parijs. Hij bestudeerde ook Japans slagwerk en punkrock in Berlijn.

Zijn eerste grote orkestwerk, “Donor”, componeerde hij op zestienjarige leeftijd. “Quintetto dell’Estate” uit 1979 wordt algemeen gezien als zijn eerste belangrijk werk, maar Lindberg is diverse malen van stijl gewisseld. Hij begon als serialist, waarna hij zich verdiepte in musique concrète. Vanaf de jaren ’90 van de 20ste eeuw, componeerde hij als postmodernist, opnieuw in een klassieker idioom. In 1980 richtte hij Toimii (“het werkt”) op, een ensemble voor moderne muziek. Rond die tijd richtte hij ook Ears Open Society op, in samenwerking met een aantal mede componisten uit Finland: Eero Hämeeniemi, Jouni Kaipainen, Kaija Saariaho en Esa-Pekka Salonen. Voor zijn composities ontving hij diverse opdrachten en ook prijzen en van 2009 tot 2012, was hij huiscomponist van de New York Philharmonic.

De Britse altviolist Lawrence Power (1977) is bekend om zijn solo-optredens en kamermuziek met het Nash Ensemble en het Leopold String Trio. Power begon als altviolist op zijn basisschool op achtjarige leeftijd. Toen hij elf was, ging Power naar de Junior Department van de Guildhall School of Music and Drama in Londen om te studeren bij Mark Knight. Later bracht Power een jaar door op de Juilliard School met Karen Tuttle. Na een jaar in New York keerde Power terug naar Londen en won in 1999 de eerste prijs op de Primrose International Viola Competition. Na een derde prijs op de Maurice Vieux International Viola Competition in Parijs in 2000 maakte hij zijn eerste opname (Ligeti, Roslavets, Takemitsu en Prokofiev). In 2001 werd Power geselecteerd om een BBC Radio 3 New Generation Artist te worden tot 2003.

Nicholas Collon (1983) was een leerling van Eton College en studeerde vervolgens orgel, piano en altviool. Hij specialiseerde zich in orgel aan Clare College van de Universiteit van Cambridge en was ook altviolist in het National Youth Orchestra of Great Britain (NYOGB). Als dirigent werd hij opgeleid door onder anderen Sir Colin Davis bij het London Symphony Orchestra en hij was assistent van Sir Mark Elder bij het Hallé Orchestra in Manchester. In 2005 richtte Collon met een aantal NYOGB-collega’s het Aurora Orchestra op, waarvan hij artistiek leider werd. Hij kreeg in 2008 de Arts Foundation Fellowship, verkozen uit twintig genomineerde jonge dirigenten. In het seizoen 2011-2012 was hij assistent-dirigent van het London Philharmonic Orchestra. In 2021 vertrok hij bij het Residentie Orkest in verband met zijn benoeming tot chef-dirigent van het Radion sinfoniaorkesteri (het Finse Radio-symfonieorkest) in Helsinki. Collon heeft opnamen gemaakt met het Aurora Orchestra voor Warner Classics, een cd Road Trip met werken van onder anderen Ives, Copland en Adams en een cd Insomnia met de tenor Allan Clayton. Met zijn Finse orkest nam hij werken op van onder anderen Sibelius, Adès en Lutosławski.

Magnus Lindberg Viola Concerto Absence & Serenades Lawrence Power Finnish Radio Symphony Orchestra Nicholas Collon cd Ondine ODE14362