Rome werd niet in één dag gebouwd, maar gedurende meerdere eeuwen en onder vele verschillende keizers. Dit verhaal van voortdurende schepping en vernieuwing ligt ten grondslag aan het oude Rome in vijftig Monumenten. De geschiedenis van Rome is onderzocht door talloze classici, historici, dichters en auteurs, maar zelden is de geschiedenis ervan verteld via de bouwprogramma’s van de keizers, die een klein dorp in Italië transformeerden tot het hoogtepunt van het rijk. Paul Roberts deed het wel. En hoe! Niet te missen!
Paul Roberts neemt u nl. mee op een historische tour door het oude Rome, van de luxueuze badhuizen van Caracalla en Diocletianus, het luidruchtige Circus Maximus en het Colosseum tot monumenten zoals de Zuil van Trajanus die het keizerlijke project van Rome vierde. Roberts verweeft vakkundig het nieuwste archeologische onderzoek met sociale en culturele geschiedenis, en roept op levendige wijze het verhaal op van een stad die altijd op de een of andere manier opkomt, ten onder gaat en wordt herbouwd.
In de glorietijden van het Romeinse Rijk transformeerde de kleine nederzetting tot een roemrijke, weelderige stad. Waarom en door wie de indrukwekkende gebouwen die de stad vormden vervaardigd werden, was even belangrijk als hoe deze gebouwen eruitzagen. De imposante bouwwerken, waarmee keizers hun stempel op de stad drukten, waren een belangrijk onderdeel van het openbare leven. Dankzij de grote symbolische waarde die de gebouwen werd toegekend, bieden ze een inkijkje in een van de belangrijkste samenlevingen uit de klassieke tijd. Ze variëren in datum van rond 600 v.Chr., toen Rome nog door koningen werd geregeerd, tot het begin van de zevende eeuw n.Chr., met het verdwijnen van onmiskenbaar eeuwenoude concepten van stadsleven en de duidelijke opkomst van de nieuwe werkelijkheid van de vroege middeleeuwen.
Hij vertelt dit fascinerend verhaal keizer voor keizer, op zoek naar de persoonlijkheden achter de grote bouwprojecten en de zeer menselijke motivaties die aanleiding gaven tot hun bouw en vernietiging. Wanneer en waarom werden ze gebouwd? Wat voegden ze toe aan het leven van de mensen die ze gebruikten? Welke impact hadden ze op de vorm van de stad? Vaak ligt het belang van een monument niet intrinsiek in de structuur zelf, maar in de politieke, sociale of culturele ontwikkelingen in de fundamenten ervan. Door deze monumenten en de keizers die ze bouwden, zijn het mythische en echte verleden van Rome met elkaar verweven, wat de triomfantelijke maar vaak turbulente geschiedenis van het rijk weerspiegelt.
Roberts plaatst de gebouwen in de tijdsgeest waarin ze gebouwd, omgebouwd en soms zelfs afgebroken werden. Deze unieke geschiedenis van de Eeuwige Stad wordt tot leven gebracht door een heel aantal prachtige reconstructies. “Voor de vijftig monumenten die hier zijn samengebracht”, schrijft Roberts, “probeer ik wat antwoorden te geven op belangrijke vragen die we vandaag niet meer stellen. Waarom werden ze gebouwd? Wat voegden ze toe aan het leven van mensen die er gebruik van maakten – of de mensen die ze bouwden? Welke invloed hadden ze op de stad en haar monumentale (en dagelijkse) leven? Hoe zagen ze er destijds uit, en waarom zien ze eruit zoals ze er nu uitzien? Dit boek is een poging om het verhaal, en niet alleen de geschiedenis, van de monumenten van Rome te vertellen.” “Ancient Rome in Fifty Monuments” werd vertaald door Joost van der Meer en Bill Oostendorp.
Paul Roberts is conservator van de afdeling Oudheden van het Ashmolean Museum in Oxford. Hij heeft meerdere belangrijke tentoonstellingen samengesteld, waaronder “Life and Death in Pompeii and Herculaneum” in het British Museum in 2013 en “Last Supper in Pompeii” in het Ashmolean in 2019-2020. Hij was betrokken bij verschillende veldwerkprojecten in Italië, Griekenland en Groot-Brittannië.
Paul Roberts Het oude Rome in vijftig monumenten 255 bladz. geïllustreerd uitg. Omniboek ISBN 9789401920452