Schitterende “Sarahbanda”, door Sarah Willis, hoorn en The Sarahbanda Band op het label Alpha.

Maak kennis met Sarahbanda, de aanstekelijke Cubaanse band met een twist! De Sarahbanda werd nl. opgericht als onderdeel van het populaire Mozart y Mamboproject door Sarah Willis, hoorniste van de Berliner Philharmoniker en verkent de betoverende Cubaanse dansritmes op een manier die nog nooit eerder is gehoord. Hoe? Door een instrument te gebruiken dat normaal gesproken niet voorkomt in traditionele Cubaanse bandmuziek: de hoorn.

De klank van Sarahs hoorn, gecombineerd met Cubaanse grooves, gespeeld door enkele van Cuba’s meest getalenteerde muzikanten creëert een opwindende en gepassioneerde groep die anders is dan alle andere. Met hun exclusieve nieuwe arrangementen van enkele van Cuba’s bekendste nummers zoals Chan Chan en Sandunguera en originele composities van leden van de band brengt de Sarahbanda een geheel nieuw geluid, fris, innovatief en onweerstaanbaar. 

“Ik vond het geweldig om deel uit te maken van een Cubaanse dansband met mijn Franse hoorn. Ik ben al jaren een gepassioneerd salsadanser en hou van de sfeer in dansclubs. Mijn Mozart y Mambo-ervaring inspireerde me om meer Cubaanse muziek te spelen en de combinatie van hoorn en salsaband naar een hoger niveau te tillen – ook al heeft de hoorn, niet alleen in Cuba, traditioneel geen plaats in zo’n band. Dus vroeg ik enkele van de meest getalenteerde en bekende Cubaanse muzikanten om samen met mij een nieuwe band te vormen. Dat was de geboorte van The Sarahbanda. Met trots presenteren we ons eerste album, Sarahbanda. We verkennen de talloze populaire Cubaanse dansritmes en brengen de Franse hoorn in het geluid.” (Sarah Willis)

Sarah Willis werd geboren in Maryland in de Verenigde Staten en groeide op in Tokio, Boston, Moskou en Londen. Ze begon op 14-jarige leeftijd met het spelen van de hoorn en ging naar de Royal College of Music Junior Department. Later ging ze naar de Guildhall School of Music and Drama, waar ze studeerde bij Anthony Halstead en Jeff Bryant. Ze verhuisde naar Berlijn en studeerde bij Fergus McWilliam. Sarah Willis is de zus van Alastair Willis, een voor een Grammy genomineerde dirigent en muziekdirecteur van het South Bend Symphony Orchestra. In 1991 nam Sarah Willis de positie in als tweede hoorn bij de Staatsopera van Berlijn o.l.v. Daniel Barenboim.

Ze vervoegde de Berliner Philharmoniker in 2001, onder Simon Rattle, en werd de eerste vrouwelijke koperblazer. Ze speelde bij een aantal orkesten, waaronder het Chicago Symphony, het London Symphony Orchestra en het Sydney Symphony Orchestra, en treedt regelmatig op met kamermuziekensembles. Willis is de host van de reguliere online serie “Horn Hangouts”, die live wordt gestreamd op haar website en gearchiveerd op haar YouTube-kanaal.

Sarah Willis is een onvermoeibare ambassadeur voor haar instrument, de hoorn, waarvan ze de kleuren over de hele wereld verdedigt. Als hoorniste bij de Berliner Philharmoniker lanceerde ze in 2014 ‘Sarah’s Music’, een tv-programma voor de Duitse zender, “Deutsche Welle”. Bestaande uit een reeks interviews met persoonlijkheden, van Gustavo Dudamel tot Wynton Marsalis, presenteert ze in de show muziek met warmte, in al zijn diversiteit. Maar de andere passie van Sarah Willis ontstond toen ze naar Cuba ging om een masterclass te geven. De muziek en de muzikanten die ze daar ontmoette, markeerden haar diep. Vanaf dat moment keerde ze er regelmatig terug en richtte de “Havana Horns” op, een groep hoornspelers die werd gepresenteerd in een aflevering van ‘Sarah’s Music’.

Tracklist:

  1. Sandunguera , Juan Formell y Los Van Van
  2. Chan Chan , Compay Segundo
  3. Romanza , Wolfgang Amadeus Mozart
  4. Nostalgias , Aylín Pino, Julio César González
  5. Contigo en la Distancia , César Portillo de la Luz
  6. Pare Cochero , Marcelino Guerra
  7. Habanera, Georges Bizet
  8. La Comparsa , Ernesto Lecuona
  9. Guajira Sencilla , Yuniet Lombida
  10. Mambo Influenciado , Chucho Valdés

Sarahbanda The Sarahbanda, Sarah Willis cd ALPHA1099