“Rimsky-Korsakov Scheherazade, A Tale”, door Ensemble K o.l.v. Simone Menezes, met Golshifteh Farahani en Kristin Winters, vertellers, op het label Alpha. Een originele en prestigieuze uitgave!

Deze dubbel cd biedt een nieuwe benadering van het personage Sheherazade, met Rimsky-Korsakovs muzikale meesterwerk getranscribeerd voor Ensemble K en een eerder ongepubliceerde tekst, vrij aangepast uit Duizend-en-een-nacht en oude liefdesgedichten, die het verhaal van Sheherazade vertelt. De Frans-Iraanse actrice Golshifteh Farahani speelt Sheherazade, terwijl Kristin Winters, haar zus Dinarzad is.

Sheherazade op. 35 van Nikolaj Rimski-Korsakov (foto), een 4-delige suite voor symfonieorkest, gecomponeerd in 1888, was gebaseerd op de verhalen van Sjeherazade uit het boek Duizend-en-één nacht. Met zijn kleurrijke orkestratie en de oriëntaalse sfeer, die aansloot bij de geschiedenis van het tsaristisch Rusland, verklankte de muziek het verhaal over Koning Sjahriaar, die van mening was dat alle vrouwen ontrouw waren en daarom had besloten dat al zijn echtgenotes na de eerste nacht moesten worden gedood. Sjeherazade slaagde erin aan dit lot te ontkomen door hem iedere avond, een ander verhaal te vertellen uit Duizend-en-één nacht. Ze wist de koning zo nieuwsgierig te maken, dat hij haar terechtstelling avond na avond uitstelde, tot hij uiteindelijk besloot er helemaal van af te zien.

‘Voor mij is dit verhaal een literaire en historische schat van de mensheid. Maar onze collectieve verbeelding heeft Sheherazade gezien als een verleidster of een onderdanige vrouw die verhalen vertelde om te overleven. De grootsheid van dit personage gaat veel verder dan dat en vertegenwoordigt in feite de oude figuur van de “held”, of liever de heldin!’, zegt Simone Menezes, die artistiek directeur is van dit project. Voor deze tweede samenwerking met Alpha Classics (na Amazonia, ALPHA990) presenteert ze twee versies van het programma, één met muziek en teksten (cd 1), de andere met alleen de muziek van Rimski-Korsakov.

Simone Menezes (1977) werd geboren in Brasília. Ze studeerde piano, fluit en directie aan de Staatsuniversiteit van Campinas (Unicamp) en op 20-jarige leeftijd richtte ze reeds haar eerste orkest op, het jonge symfonieorkest van Campinas – Unicamp. Ze kreeg sponsoring van Petrobras om het jonge orkest te ontwikkelen, tournees te maken en op te nemen, en ging vervolgens naar Europa om te studeren. In 2007–2008 kreeg ze een beurs om te studeren aan de École normale de musique de Paris, waar ze na slechts één jaar studie haar diploma behaalde. Tegelijkertijd studeerde ze bij Colin Metters in Londen en ontwikkelde ze een hedendaags muziekrepertoire terwijl ze bij het Remix Ensemble (Portugal) en het Ensemble Multilaterale (Parijs) resideerde. Ze nam ook deel aan masterclasses bij Paavo Järvi , Neeme Järvi , Gennady Rozhdestvensky en Cláudio Cruz. 

In 2014 richtte ze samen met pianiste Sonia Rubinsky het “Villa Lobos Project” op, een project dat zich toelegt op de internationale promotie van het werk van componist Villa-Lobos en klassieke Braziliaanse muziek; de ontwikkeling van een reflectie op de Braziliaanse identiteit in samenwerking met andere kunstenaars, onderzoekers en het grote publiek; de realisatie van artistieke en culturele projecten zoals concerten, masterclasses en publicaties. In 2019 won ze de tweede prijs in de Europese competitie MAWOMA (Master Woman Orchestra) voor vrouwelijke orkestdirigenten bij de Musikverein in Wenen. In hetzelfde jaar maakte ze haar Japanse debuut bij het Osaka Symphony Orchestra en het Chofu International Music Festival.

In 2019 lanceerde ze een nieuw project genaamd “K”, een orkestensemble gevormd door muzikanten uit verschillende landen om ongewone repertoires en multidisciplinaire projecten te verkennen. Het ensemble is gevestigd in Lille, België en Parijs. Het Ensemble K bracht in 2020 zijn eerste album Accents uit bij het label Aparté, geprezen door de pers . En in 2022 creëerde ze met haar orkest een multiform muzikaal project “Metanoia”, het project gelanceerd door het Duitse label Accentus, omvat een cd, een tournee en de documentaire Metanoia die een frisse discussie brengt over klassieke muziek, kunst en fotografie. De documentaire is gesigneerd door Grammy-winnaar Paul Smaczny en bevat de Italiaanse denker Alberto Cavali, de Duitse schilder Michael Triegel en dirigent Antonio Pappano.

K is een kamerorkest, opgericht door Simone Menezes, met een kosmopolitische visie op klassieke muziek. “Gevormd door 12 uitzonderlijke solisten met sterke muzikale persoonlijkheden, is het onze missie om te inspireren en reflecties te brengen met artistieke projecten. In dit proces werken we samen met uitmuntende partners op het gebied van muziek en kunst”.

Tracklist:

CD 1:

The Sea and Sinbad’s Ship.

The Kalendar Prince

The Young Prince and The Young Princess.

Festival at Baghdad.

CD 2:  Music only

Rimsky-Korsakov Scheherazade A Tale Ensemble K Simone Menezes Golshifteh Farahani Kristin Winters 2 cd ALPHA1081