Schitterende “Liszt – Faust Symphony” door het Orchestre Philharmonique Royal de Liège o.l.v. Gergely Madaras, op het label BIS.

Weinig literaire werken oefenden een zo sterke invloed uit op de Europese cultuur in de 19de eeuw als Goethe’s toneelstuk Faust. Hoewel verschillende belangrijke componisten zich erdoor lieten inspireren, lijkt Franz Liszt een bijzonder nauwe band te hebben gehad met Goethe’s meesterwerk.

Franz Liszt kwam op het idee van een symfonie ‘in drie karakteristieke beelden’, elk gewijd aan een sleutelfiguur uit het stuk: Faust, Gretchen en Mephistopheles. In plaats van het verhaal van het stuk te vertellen, componeerde Liszt een psychologische verkenning van deze drie hoofdfiguren. Ook was hij een pionier in het gebruik van leidmotieven, korte muzikale ideeën die een karaktertrek onderstrepen of gevoelens oproepen, een proces dat zijn toekomstige schoonzoon, Richard Wagner, verder zou doorvoeren.

Het Orchestre Philharmonique Royal de Liège brengt onder leiding van Gergely Madaras de originele, puur instrumentale versie van de Faustsymfonie uit 1854. Dit gigantisch werk wordt aangevuld met de eerste van de Mephisto Walsen, geïnspireerd door Nikolaus Lenau’s visie op de Faustmythe. Deze twee werken bieden twee heel verschillende perspectieven op Liszts intense relatie met het karakter van Faust, en in het bijzonder met dat van Mephistopheles, rond wie veel van zijn composities zijn gestructureerd. Het zijn sleutelwerken voor het begrijpen van Liszts esthetisch project en de typische negentiende-eeuwse tendens naar een combinatie van kunsten.

Gergely Madaras, geboren in Boedapest in 1984, begon op vijfjarige leeftijd voor het eerst volksmuziek te studeren bij de laatste generatie authentieke Hongaarse zigeuner- en boerenmuzikanten. Daarna studeerde hij klassieke fluit, viool en compositie, waar hij afstudeerde aan de Liszt Academie in Boedapest, hij studeerde directie aan de universiteit in Wenen, waar hij afstudeerde bij Mark Stringer. Gergely Madaras is muziekdirecteur van Orchestre Philharmonique Royal de Liège. Gergely trad in 2019 terug als muziekdirecteur van het Orchestre Dijon Bourgogne en in 2020 als chef-dirigent van het Savaria Symphony Orchestra in zijn geboorteland Hongarije, nadat hij beide functies zes jaar vervulde.

Liszt Faust Symphony Orchestre Philharmonique Royal de Liège Gergely Madaras SACD BIS2510