Brussel was een schaalmodel van het beste wat de westerse cultuur tussen 1850 en 1914 te bieden had. Het was een artistiek kruitvat, maar evengoed een laboratorium waar de nieuwe maatschappij vorm kreeg. In de hoofdstad van het jonge koninkrijk België – toentertijd de derde economische wereldmacht – werden oude vormen en gedachten vakkundig gefileerd en door andere vervangen: van symbolisme en art nouveau tot meedogenloze avant-garde, van socialistisch veldwerk tot anarchistisch oproer. In Brussel bleef niets ongedacht.
Categorie archieven: Boeken
David Vergauwen, “Mozart, De muziek, de mens, de vrijmetselaar”, een uitzonderlijke uitgave van Ertsberg.
Mozart was in de laatste zeven jaar van zijn leven vrijmetselaar. Hoewel hij reeds in Salzburg bepaalde vrijmetselaars teksten toonzette, componeerde hij in Wenen liederen en cantaten voor verschillende gelegenheden van de Loge. David Vergauwen schreef er een buitengewoon interessant boek over.
Arthur Schnitzler, “De dokter van het kuuroord”, in de stijl van de Wiener Sezession, uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts.
“De dokter van het kuuroord” (“Dokter Gräsler, Baddokter”) werd geschreven in 1914 en gepubliceerd in het Berliner Tageblatt in de late winter van 1917. S. Fischer publiceerde het boek in hetzelfde jaar in Berlijn. Dokter Emil Gräsler, voormalig scheepsarts op de oceanen, wil zich als eenzame vrijgezel settelen en kiest door gebrek aan zelfvertrouwen uiteindelijk voor een middenweg…
Debra N. Mancoff, “Meesterwerken ontrafeld. De verhalen achter iconische kunstwerken”, een uitgave van Pelckmans.
Er bestaat veel prachtige kunst, maar wat maakt iets tot een echt meesterwerk? Vind de antwoorden in dit uitermate boeiend boek met de fascinerende verhalen achter 12 van ’s werelds beroemdste kunstwerken en ontdek daarbij Grant Wood (1891-1942) en Amy Sherald (1973)
Michael Schmidt-Salomon “Op de schouders van reuzen, Tien grote denkers die je helpen de wereld te begrijpen”, een verrijkende uitgave van Alfabet
In “Op de schouders van reuzen” presenteert de Duitse bestsellerauteur Michael Schmidt-Salomon met veel enthousiasme tien grote denkers die onmisbaar zijn om de wereld van nu te begrijpen. Hij voert u mee langs de belangrijkste ideeën van o.a. Charles Darwin, Albert Einstein, Marie Curie, Karl Marx, Friedrich Nietzsche. Zeker lezen!
Peter Venmans, “Frivoliteit, waarom we niet altijd ernstig kunnen zijn”, een uitgave van atlas contact.
Deze donkere tijden vragen om een filosofische kijk op de lichtheid van het leven. De geest van ernst is in vele gedaanten onder ons en dringt ons allerlei verantwoordelijkheden op. Tegelijk verlangen we er soms naar om domweg gelukkig te zijn, ons te vermaken of te dansen als dwazen. Hoeveel vrolijke onschuld kunnen we ons veroorloven in een wereld waarin de permanente noodtoestand heerst? Peter Venmans laat op speelse wijze zien dat we frivoliteit ernstig nodig hebben.
Owen Rees “De verre uithoeken van de bekende wereld. Een nieuwe geschiedenis van de oude beschavingen”, een verrijkende uitgave van Nieuw Amsterdam .
Voor veel Grieken en Romeinen in de antieke oudheid, waren de buitenste regionen van hun wereld de plek waar de beschaving ophield te bestaan. Maar hoe was het om aan de randen van deze rijken te leven, aan de grenzen van de bekende wereld? Dankzij nieuwe archeologische opgravingen weten we nu dat deze grensgebieden bloeiend multicultureel waren. Het waren gebieden waar de grenzen van ‘beschaafd’ en ‘barbaars’ vervaagden.
Elizabeth den Hartog, “Anno Domini, Nederlandse bouwinscripties van de 10de eeuw tot circa 1600”, een schitterende, verrijkende uitgave van uitg. Verloren.
Wat betekenen jaartallen op gebouwen? Hoe profileerden opdrachtgevers en bouwlieden zich in de openbare ruimte? Wat betekenen de inscripties en opschriften en tot wie richten ze zich? Voor haar nieuw boek Anno Domini dook Elizabeth den Hartog (universitair docent oudere kunst en architectuur) in de wereld van bouwinscripties op middeleeuwse en vroegmoderne Nederlandse gebouwen en onthulde de fascinerende verhalen achter deze teksten, jaartallen en emblemen. Zeker lezen! Lees verder
Kristien Hens, “Denken met microben”, een verrijkende uitgave van Letterwerk.
In “Denken met microben” neemt Kristien Hens u mee op een filosofische en wetenschappelijke reis waarin ze de verborgen wereld van micro-organismen blootlegt. Zo wil ze cruciale vragen stellen over wie wij zijn en hoe we ons verhouden tot de wereld om ons heen. Heel bijzonder.
Joseph Roth, “Aardbeien”, uitgegeven door Van Oorschot. Een innemende, hartelijke roman. Zeker lezen!
In 1933 viel de Gestapo uitgeverij Kiepenheuer in Berlijn binnen en nam de administratie en boeken in beslag, waaronder die van de Joodse schrijver, Joseph Roth. Het archief kon deels worden gered en werd in de jaren ‘70 herontdekt. Er kwam een mapje uit tevoorschijn met het onvoltooid manuscript van de roman “Erdbeeren”. Lees verder